USA provedly v Nevadě první sérii testů nové jaderné gravitační bomby B61-12

2. 7. 2018

V USA dokončili v těchto dnech první sérii zkoušek nové jaderné gravitační bomby B61-12. Oznámilo to Ministerstvo energetiky USA. Zkoušky se prováděly ve spolupráci se vzdušnými silami armády USA a Úřadem pro jadernou bezpečnost USA.

Při zkoušce jaderné pumy byl použit jako nosič nejmodernější bombarder B-2A Spirit, US Air Force, ze 419. zkušební letecké základny na Edwards Air Force Base v Kalifornii.

Dvě zkoušky se uskutečnily dle Ministerstva energetiky USA dne 9. června 2018 na jaderném polygonu Tonavah Test Range v Nevadě a poté probíhalo vyhodnocovací řízení. Tyto kvalitní letové testy s použitím jaderných bomb údajně prokázaly, že B61-12 splňuje všechny systémové a bezpečnostní požadavky státu. Uvedl to brigádní generál Michael Lutton, hlavní zástupce NNSA.

B61-12 LEP nahradí stávající varianty bomby B61 v národním jaderném arzenálu USA. Program rozšíření životnosti B61-12 (LEP) je společný program, který zachovává kritický prvek jaderné triády USA. Program prodlouží životnost této bomby a současně zlepší její bezpečnost a spolehlivost.

Modernizace jaderného potenciálu USA pokračuje plným tempem!

 

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
U.S. Department of Energy, Ministerstvo energetiky USA