Stupidní politika sankcí Evropské unie a České republiky vůči Ruské federaci pokračuje

6. 7. 2018

Evropská unie dne 5.7.2018 prodloužila platnost hospodářských sankcí zaměřených na určitá odvětví ruského hospodářství o dalšího půl roku. Platí tak do 31. ledna 2019. Informovala o tom Rada Evropské unie. 

Tato sankční opatření se zaměřují na finanční sektor, odvětví energetiky, obrany a oblast zboží dvojího užití. Původně byla zavedena 31. července 2014 na jeden rok v reakci na kroky Ruska údajně destabilizující situaci na Ukrajině a v září 2014 byla zpřísněna. Od té doby se každých půl roku prodlužují.

Toto rozhodnutí bylo přijato údajně v návaznosti na aktuální informace, které o stavu provádění Minských dohod, s nímž jsou sankce spojeny, přednesli francouzský prezident Emmanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová! 

Nejvyšší představitelé členských států EU se údajně s návrhy seznámili až na summitu v Bruselu, který se konal 28. a 29. června 2018.

Minské dohody jsou mezinárodním dokumentem, jsou závazné, schválila je Rada bezpečnosti OSN. S jejich pomocí se má urovnat mírovou cestou a politickým dialogem konflikt na východě Ukrajiny.

Rada EU uvedené rozhodnutí přijala údajně písemným postupem, přičemž v souladu s pravidlem platným pro všechna podobná rozhodnutí tak učinila jednomyslně! Tedy i s písemným souhlasem České republiky!

Evropská unie, ale i Česká republika se tak rozhodly pokračovat ve stupidní, sebepoškozující činnosti a to na základě falešných argumentů. 

Evropská unie, jako vždy, ve svém prohlášení neuvádí nic konkrétního (!), co je z Minských dohod porušováno, či neplněno a hlavně kým!  Minské dohody totiž stanovují postupné kroky, které musí udělat strany konfliktu, a to ve stanoveném pořadí (!), aby se došlo ke konečnému cíli, tj. k mírovému a politickému urovnání konfliktu.

A v tom je právě problém! Ten, kdo neplní tyto postupné navazující kroky je ukrajinská vláda a prezident Porošenko!  Chráněnci německé kancleřky Angely Merkelové! Oni měli podle „cestovní mapy“ těchto Minských dohod už dávno zahájit přímé jednání s představiteli vzbouřených republik, Luhanské a Doněcké republiky o změně Ústavy, o novém autonomním postavení těchto republik v rámci jednotné Ukrajiny, kde žijí miliony občanů ruské národnosti a o organizaci nových voleb do samosprávných orgánů. To doposud neudělali!

Oni chtějí, aby byl nejdříve splněn jeden z posledních bodů Minských dohod, aby vzbouřené republiky odevzdaly nejdříve všechny zbraně a pak, že vláda začne pracovat na plnění těch předchozích bodů, tzn. na zahájení přímého politického dialogu. To je ale porušení a neplnění Minských dohod.

Jenže lidé v Luhanské a Doněcké republice pučistické vládě Kyjeva, která se dostala k moci ozbrojeným státním převratem za pomoci ozbrojených fašistických bojůvek v roce 2014 nevěří a bojí se, že je ukrajinská vláda nechá armádou zmasakrovat! Tak, jako se o  to už několikrát tato vláda pokusila a to bez jakéhokoli protestu EU!

Ruská federace opakovaně ústy prezidenta Putina i ministra zahraničí Lavrova na mnoha světových fórech uvedla, že mají zájem na tom, aby Ukrajina zůstala celistvá. Ale chtějí bezpečnostní záruky pro miliony lidí ruské národnosti žijících v těchto vzbouřených republikách.

Je škoda, že se česká média nezaměří na to, aby popsaly skutečnou situaci, jak je to s plněním Minských dohod, aby tím provětraly prohnilou a ideologicky zaslepenou zahraniční politiku naší země. Našim novinářům zřejmě stačí odhozená kost na zemi, od stolu Rady EU!

Bylo by skvělým počinem našich medií, kdyby vyzpovídali zástupce České republiky v Radě EU, který podepsal toto prodloužení sankcí, aby národu podrobně a konkrétně vysvětlil kdo a co porušuje a co jej vedlo k podpisu! Žádné obecné floskule o ruské hrozbě, nebo hybridní válce, ale konkrétní citace z Minských dohod, stanovené datumy, zodpovědnost za plnění a stav plnění.  Zcela určitě by se hodně politiků orosilo! 

A tak nezbývá než konstatovat, že sankcemi EU vůči Ruské federaci jsou sledovány jiné cíle, než je veřejně deklarováno. Ukrajinské dění je jen záminka.

Že kvůli tomu naše podniky ztrácí tradiční ruské trhy a zakázky je pro naše politiky nepodstatné!

O tom, co se děje po ukrajinské krizi z roku 2014 v Ruské federaci píšeme v jiném článku, můžete si přečíst zde:

https://plkr.kscm.cz/cs/aktualne/aktuality/strategicky-obrat-ruska-k-cin...

 

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM