Téměř třetina cest bývalého ministra kultury Hermana z KDU - ČSL vedla do Německa

19. 7. 2018

Nejčastějším cílem zahraničních služebních cest bývalého ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) bylo Německo a Rakousko. Během svého čtyřletého působení v Sobotkově vládě (2014-2017) navštívil Herman Německo devatenáctkrát, což je skoro třetina ze všech jeho 66 cest. A Rakousko navštívil sedmkrát! Sedmkrát vyjel Herman také do do Izraele a Itálie. .

Před dvěma lety v roce 2016 se v Norimberku jako první člen české vlády, jako první ministr od roku 1945, oficiálně zúčastnil sjezdu Sudetoněmeckého landsmanšaftu, kde se neblaze proslavil svým kontroverzním výrokem "Milí krajané", když oslovil tamní velké shromáždění Sudetoněmeckého landsmanšaftu. 

Byli to právě sudetští němci, kteří žili před rokem 1938 na území našeho státu, kdo rozbil po boku fašistického vůdce Adolfa Hitlera v roce 1939 Československou republiku. Byli to oni, kdo vyřvával hesla "Heim nach Reich!". Domů do říše! Do Velkoněmecké říše! Po obsazení českého pohraničí německou armádou, to byli sudetští němci, kdo vyháněl české občany ze svých domovů z pohraničí. A ministr Herman se jim na srazu v Mnichově omlouval za příkoří jim způsobené po II. světové válce, když byli na základě rozhodnutí vítězných mocností z Postupimské konference odsunuti v roce 1946 do Německa a Rakouska.

Herman v České republice vykonává od února 2014 funkci předsedy Sdružení Ackermann Gemeinde z.s. (SAG), což je jedna z odnoží Sudetoněmeckého landsmanschaftu. 

Na Slovensku byl Herman čtyřikrát, v USA a ve Francii dvakrát.

Herman se už v pondělí 16.7.2018 na dotaz Práva nechtěl ke svým zahraničním cestám vyjadřovat a odkázal na příslušný odbor Ministerstva kultury. Ministerstvo se rozhodlo po zprávě o cestách a používání letištního VIP salonku svého ministra odtajnit náklady na všechny Hermanovy zahraniční cesty.

Podle tabulky poskytnuté Právu za 66 výjezdů do ciziny zaplatil v letech 2014 až 2017 úřad celkem 1,46 miliónu korun. Letenky z toho představují 543 571 korun, ubytování hrazené kartou stálo 301 809 korun. Vybavení ministra na stravu, které má každý ministr 2,5krát vyšší než běžný cestovatel na služební cestě, dále dopravu a ubytování v hotovosti, včetně kapesného, činilo 541 870 korun.

Ministerstvo uvedlo, že za 14 ministrových pobytů ve VIP salonku na ruzyňském letišti zaplatilo pouze 73 151 korun. Jak Právu sdělil někdejší Hermanův politický náměstek, lidovec Patrik Košický, který nyní působí jako šéf kabinetu ministra Ilji Šmída (za ANO), zbytek do 181 tisíc úřad uhradil za ministrův doprovod. 

Autor: 
Právo
Zdroj: 
Právo