Zamyšlení nad jedním dopisem Václava Havla a Vasila Bil‘aka? Dopis osmi – Sejměte Husajna!

20. 8. 2018

Od května roku 2018 česká veřejnoprávní média nevynechají dne, aby nepřipomínaly události kolem 21. srpna 1968, kdy došlo k vojenské invazi 5 států Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa, aby uchránily 23 let po konci strašlivé II. Světové války socialistické zřízení v naší zemi.

Letos si připomínáme 50. výročí této tragické události, která tak bolestivě poznamenala naši zemi.

V komentářích z té doby se píše, že si tehdejší sovětští vůdci byli vědomi toho, že pokud padne socialismus v Československu, bude ohrožen celý socialistický tábor v Evropě, ale i ve světě. Proto se rozhodnutí o invazi do Československa činilo mimo naší republiku! Představiteli Varšavské smlouvy byl tento akt označován za internacionální, nebo bratrskou pomoc socialistickému Československu.

Ústředním tématem současné mediální propagandy, pravicí ovládaných českých veřejnoprávních medií, kolem tohoto výročí se stal tzv. „zvací dopis“, nebo „zvací dopisy“ (údajně jsou dva, jeden s pěti podpisy a druhý s jedním podpisem), které měli napsat tehdejší vedoucí představitelé KSČ, kdy v nich měli žádat tehdejší Sovětský svaz a představitele Komunistické strany Sovětského svazu o pomoc, při zvládnutí vyhrocené politické situace v Československu v zájmu zachování socialistického zřízení v naší zemi.

Všichni údajní signatáři těchto dopisů již nežijí. V době, kdy kopie údajných originálů "zvacích dopisů" měli přivést z Moskvy naši zástupci do Prahy, v roce 1993, žil již jen Vasil Bilak – bývalý ideologický tajemník ÚV KSČ. Ten ale popřel ve svých pamětech, které vyšly po jeho smrti, že by takový dopis podepsal! Takže jistota Bilakovo podpisu zde není!

Jen pro zajímavost, Vasil Bilak měl v roce 1968 velmi úzké kontakty na vrcholné představitele Komunistické strany SSSR a nechal se později slyšet, že měl informaci týden před 21.8.1968, že k vstupu vojsk 5 armád zemí Varšavské smlouvy do naší země dojde! Že již bylo rozhodnuto asi deset dní před 21.8.1968!

Nicméně, právě tento zvací dopis měl posloužit svému účelu, tj. při ospravedlnění vstupu vojsk 21.srpna 1968 do naší země. Na něj se odvolávaly představitelé zemí Varšavské smlouvy.

Ústřední postavou, která bojovala proti socialismu a KSČ v naší zemi v roce 1989 a v následujících letech, byl bývalý prezident Václav Havel se svojí družinou „lásky a pravdy“.

V době jeho prezidentování byl údajně získán originál „zvacího dopisu s pěti podpisy“ z roku 1968 z ruských archívů a tady v rozbitém Československu se stal tento dopis na dlouhou dobu útočným nástrojem proti minulému socialistickému režimu a proti KSČM. Mluvilo se o vlastizradě, kolaboraci, zákazu KSČM atd..

V tomto protisocialistickém a protikomunistickém tažení Václav Havel vystupoval jako morální autorita. Jenže!

Jenže, Václav Havel podepsal také závažný dopis s velkými důsledky! A podepsal jej prokazatelně! Jako jeden z osmi představitelů evropských států vyzýval k vojenskému útoku USA na Irák, na členský stát OSN!

Tento dopis byl uveřejněn 30. ledna 2003 v deníku The Wall Street Journal s titulkem „United We Stand“ („Jsme sjednoceni“), včetně osmi podpisů, tzn i s podpisem prezidenta Václava Havla.

Tento dopis v podstatě jen opakoval všechna dřívější americká obvinění vůči Iráku. Ve jménu hodnot sdílených společně se Spojenými státy, tj. ve jménu demokracie, osobní svobody, lidských práv a dodržování zákonů, požadovali tito podepsaní politici, aby byl svět konečně zbaven nebezpečí, jaké představují zbraně hromadného ničení v rukách Saddáma Husajna (prezidenta Iráku), které se ve spojení s terorismem jeví hrozbou nedozírných následků!

Adresátem tohoto dopisu osmi, byl vrchní velitel americké armády, prezident USA G.W. Bush.

Tehdy přijatá rezoluce RB OSN č. 1441 dávala prezidentu Husajnovi „poslední příležitost jak odzbrojit mírovým způsobem“. Nebo se uvidí!!!

Několik dní předtím, než byl dotyčný dopis osmi otištěn, se znovu objevil plamínek naděje, že konfliktu v Iráku bude možno předejít diplomatickou cestou. Dne 19. ledna 1993 prohlásil šéf inspekčního týmu OSN Hans Blix při své inspekční návštěvě Bagdádu: „Domníváme se, že válka není nevyhnutelná. Myslíme si, že inspekční proces, který uskutečňujeme, je mírovou alternativou.“

A den nato se svět dozvěděl, že Irák a OSN dosáhly dohody ohledně lepší spolupráce při inspekci zbraní, což vyústilo do nové desetibodové úmluvy.

Francouzsko-německý odpor vůči nové rezoluci Rady bezpečnosti OSN opravňující zahájit válku proti Iráku mařil úsilí Bushovy administrativy zajistit si souhlas s vlastními útočnými plány u nejvlivnější světové organizace.

A tak bylo nezbytné, aby se objevila „nezávislá evropská iniciativa“, která by rozptýlila trvající pochybnosti o tom, že snad dobrodružná americká politika na Blízkém východě nemá pevnou transatlantickou podporu.

Dopisem „United We Stand“ osmička „zdravých evropských jader“ sehrála úlohu mouřenína! Tímto dopisem žádala zahájit vojenskou agresi proti Iráku! Kromě Václava Havla dopis podepsali premiéři - José María Aznar (Španěl), José Manuel Durão Barroso (Portugalec, později předseda Evropské komise), Silvio Berlusconi (Ital), Tony Blair (Angličan), Péter Medgyessy (Maďar), Leszek Miller (Polák) a Anders Fogh Rasmussen (Dán – pozdější generální tajemník NATO).

Jako „kůl v plotě“ mezi předsedy vlád tam trčel český prezident, horoucí humanista Václav Havel!

Aby rozptýlil obavy svých evropských spojenců, a patrně též i v zájmu skutečné a nefalšované transatlantické jednoty, a sdílených společných hodnot, přikročil George W. Bush k činu a 20. března 2003 se rozhodl na Irák vojensky zaútočit a zahájit válku. Na sídlo prezidenta v Bagdádu, hodinu před vypršením amerického ultimáta vyletěla salva raket Tomahawk.

Není žádným tajemstvím, že se žádné zbraně hromadného ničení v Iráku nenašly dodnes a to se píše rok 2018! A také se zjistilo, že irácký prezident Saddám Husajn neměl žádné kontakty s teroristickou Al-Kaidou, jak tvrdila americká CIA. Všechny důvody pro vojenský útok na Irák byly američany vyfabrikovány! Šlo jako vždy o ropu, o levnou iráckou ropu, kterou američané ovládají dodnes.

Vojenský útok na Irák neměl oporu v Rezoluci Rady bezpečnosti OSN a byl to akt americké vojenské agrese proti členskému státu OSN!

Na podzim roku 2006 lékařský tým vedený Gilbertem Burnhamerem sdělil světu v odborném britském lékařském časopise The Lancet, že jejich tým zjistil v Iráku, že tam díky válečným operacím zahynulo 655 000 iráčanů a další miliony lidí jsou na útěku ze svých domovů, aby si zachránili holý život!

Irák je jako stát dodnes rozvrácen, je okupován američany, jeho část ovládají islámští radikálové.

Americká armáda v Iráku umožnila v roce 2006 islámským náboženským fanatikům převzít opuštěnou vojenskou techniku po poražené husajnovo armádě. Tak se zrodil Islámský stát, který už řadu terorizuje Sýrii, Irák, Libyi a další státy Středního a Blízkého východu, Severní Afriky. Zlé jazyky hovoří o tom, že Islámský stát je nástroj v rukách američanů na špinavou práci, na svrhávání nepohodlných režimů v regionu!

Díky svým pseudofilosofickým projevům "o morální válce", "o přesně mířených chytrých amerických raketách, které se vyhnou civilnímu obyvatelstvu v Iráku" a "o nutnosti humanitárního bombardování Iráku" si Václav Havel vysloužil od tehdejších vysokoškolských studentů přezdívku – „krvavý humanista“!

Dopis, který Václav Havel jako český prezident podepsal, posloužil jako záminka pro „irácká jatka“! Taková je skutečnost!

Nebyl to dopis o pravdě, ani lásce! Ale dopis o lži a volání po násilí!

Je to dopis, o kterém se v českých veřejnoprávních medií nemluví! Byl uložen do trezoru k zapomnění!

 

Odkaz na další zdroj:

https://deliandiver.org/2018/02/vaclav-havel-a-invaze-do-iraku.html

 

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Originál tištěné knihy