Prohlášení KSČM k úmrtí tří českých vojáků v Afghánistánu

5. 8. 2018

KSČM vyslovuje hlubokou lítost nad třemi mladými životy, které se staly zbytečně obětí sebevražedného atentátu v Afghánistánu - provincii Bagrám a rodinám pozůstalých vyjadřuje hlubokou soustrast.

KSČM je přesvědčena, že ke smrti tří mladých vojáků nemuselo dojít. Terorismus je dnes velice vážnou hrozbou, se kterou je nutné bojovat. Zřetelně se ukazuje, jak ve světě narůstají stále více nesmyslné války a násilí, které nejsou vedeny v zájmu nastolení důstojných podmínek pro život lidí v míru. Kapitalistické velmoci USA, Francie, Velká Británie ve snaze přerozdělit si svá světová panství, vytvářely a podporovaly vznik terorismu proti legitimním vládám v jiných zemích. Když se tento terorismus obrátí proti nim, nejsou schopny mu čelit.

Na základě toho KSČM žádá bez výhrad zastavení účasti České republiky v zahraničních vojenských misích bez mandátu Rady bezpečnosti OSN, odmítá agresivní politiku USA a požaduje přehodnocení světového bezpečnostního systému, včetně setrvání České republiky v NATO. Za rozpoutání dnešní občanské války v Afghánistánu nesou největší odpovědnost právě Spojené státy americké.

Stanislav Grospič a Vojtěch Filip
Mediální úsek ÚV KSČM