Krize kolem Sýrie pokračuje

4. 9. 2018

V pondělí 3.9.2018 vyslal americký prezident Donald Trump prostřednictvím medií varování syrskému prezidentu Bašáru Assadovi, aby nepodnikal vojenský útok na syrskou provincii Idlib, kde je nyní soustředěno několik desítek tisíc džihádistů a islámských bojovníků. Jinak že budou muset USA vojensky zasáhnout. Že by tímto útokem syrský vládní režim ohrozil na životech statisíce civilních obyvatel v syrské provincii Idlib. 

Naopak syrská vláda, prostřednictvím svého ministra zahraničí Valida Al Mualema vyzvala před několika dny opakovaně USA, aby zrušily svojí nelegální vojenskou základnu na území Sýrie u jordánské státní hranice v At - Tanfu a opustily území Sýrie. Že svojí vojenskou přítomností na území Sýrie porušují USA Chartu OSN a Sýrie toto jednání považuje za vojenskou agresi proti členskému státu OSN!  

USA vybudovaly tuto svojí vojenskou základnu u At-Tanfu v těsné blízkosti velkého uprchlického tábora Rukban ve kterém je soustředěno údajně šedesát tisíc zbídačených syrských uprchlíků, především žen a dětí. USA tuto svojí nelegální vojenskou základnu na území Sýrie kryjí tímto lágrem, proto tam není možné rozvinout bojové operace, aby američany pozemní syrská armáda vytlačila z území Sýrie! USA vojensky napadají každého, kdo se přiblíží do vzdálenosti 55 km od této základny. Není umožněno ani humanitárním kolonám, aby dopravily pomoc do tohoto tábora. V tomto regionu, který je pod vojenskou kontrolou američanů, je podle syrské vlády několik výcvikových základen islamských teroristů, které tam učí američtí instruktoři!  Odtud podnikají teroristé výpady na Palmýru a některá další syrská města, aby dále destabilizovali situaci uvnitř území Sýrie.

 

Současně probíhá mediální příprava na provokaci s chemickým útokem a následné raketové údery ze strany USA, Velké Britániae a Francie na Sýrii.

 

Pokud se týká vojenské oblasti:

Ruská federace, poprvé ve své novodobé historii od roku 1991 zahájila od 1.9. do 8.9.2018 největší vojenské manévry ve Středozemním moři, kterých se zúčastní lodě ze všech ruských flotil – Středozemní, Severní, Tichomořské, Černomořské i Kaspické flotily. Celkem se těchto manévrů zúčastní 26 ruských bojových lodí, dvě atomové ponorky a 34 blíže neupřesněných letatelných aparátů. Dále se manévrů zúčastní dálkové letectvo Ruské federace se strategickými bombardéry TU – 160, protilodní letectvo na TU – 142, stíhací námořní letectvo se SU-33 a SU-30. Ruská federace přesunula údajně do Sýrie i baterii nejnovějších protivzdušným kompletů BUK- M3, které mají eliminovat rakety s plochou dráhou letu. Vlajkovou lodí celé skupiny je mohutný raketový křižník Maršál Ustinov Severomořské flotily. Jedná se o reakci na narůstající koncentraci amerických, britských a francouských válečných lodí v regionu kolem Sýrie. Rusko tím dokazuje, že je schopno obhájit své národní zájmy, i zájmy svých spojenců například Sýrii před kýmkoliv. 

Jednostranné raketové útoky USA na Sýrii pod jakoukoliv záminkou se v této situaci a koncentraci vojsk nepředpokládají!

Další podrobnější informace najdete v tomto článku - viz odkaz:

https://plkr.kscm.cz/cs/aktualne/aktuality/varovani-v-syrii-se-chysta-v-...

Aktualizováno 4.9.2018.

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM, Vesti.ru, SANA.sy