Teror na Ukrajině vůči představitelům Donbasu pokračuje! Byl zavražděn Alexandr Zacharčenko, nejvyšší volený představitel Doněcké národní republiky!

3. 9. 2018

V pátek 31.8.2018, okolo 17:00 hodiny byl spáchán teroristický útok na nejvyššího voleného státního a vojenského představitele vzbouřené Doněcké národní republiky (DNR) Ukrajiny,  Alexandra Zacharčenka.

K teroristickému útoku došlo v Kafé „SEPAR“, v kavárně, v centru Doněcka na bulváru Puškina, které se nachází několik set metrů od rezidence Zacharčenka.

Vyšetřovací komise uvádí, že nálož byla umístěna někde nad rámem dveří, kam byla zadlabána, nebo byla v nějakém světle nad vchodem při vstupu do Kafé. Musela tam prý být instalována z 30. na 31.8.2018 v noci.

K výbuchu mělo dojít v momentě, když Zacharčenko se svým osobním strážcem vstupovali do Kafé. Zacharčenko byl zasažen předměty z výbušného zařízení do hlavy a údajně zemřel krátce po převozu do nemocnice. Zemřel i jeho tělesný strážce, který vstupoval do Kafé před ním. Dále je zraněno 13 dalších lidí, někteří vážně. Mezi nimi ministr sociálních věcí a důchodů a nejvyšší představitelka mládežnické organizace DNR. Zpravodaj ruské televize ROSSIJA 24 ukazoval v přímém televizním přenosu z ulice před kavárnou, že se tam nachází na zemi malé ocelové kuličky, které mohly být ve výbušném zařízení.

V Kafé se měla uskutečnit vzpomínková akce na ruského pěvce, národního umělce Josifa Kobzona, který umřel v Moskvě před několika dny ve věku 81 let. Právě Kobzon, rodák z Doněcka, který žil v Moskvě, podporoval vzbouřeneckou Doněckou národní republiku a osobně se přátelil se Zacharčenkem. Akce prý byla plánovaná několik dní dopředu, takže útočníci věděli, že tam Zacharčenko přijde.

Tato kavárna sloužila jako vládní restaurace a jako vládní základna pro různé společenské akce. Přístup do ní neměl každý, proto se spekuluje o tom, že pokud byl výbušný systém umístěn uvnitř, musel jej tam umístit někdo z vládního okruhu lidí či bezpečnostních složek.

V Doněcké národní republice byl okamžitě vyhlášen vyjímečný stav, vjezd a výjezd  z republiky není na určitou dobu možný. Jeden a půl kilometru od Kafé, krátce po výbuchu prý bylo zadrženo auto s ukrajinskými diverzanty. Ti údajně vyšetřovatelům následně potvrdili, že za touto teroristickou akcí stojí jednotka „Sil speciálních operací“ ukrajinské armády. Že se něco chystá potvrzuje zpráva, že v týdnu už prý byla nalezena výbušnina umístěná při vstupu do metra v centru Doněcka.

V DNR byl v reakci na tento teroristický útok vyhlášen třídenní státní smutek. Vojenské síly DNR byly uvedeny do nejvyšší bojové pohotovosti a vjely do Doněcka.

Dočasně byl pověřen výkonem funkce hlavy DNR - Dmitrij Trapeznikov, 37-letý dosavadní vicepremiér DNR, vzděláním právník a ekonom.

Alexandr Zacharčenko není zdaleka první vysoký představitel DNR na kterého byl spáchán úspěšný teroristický útok. Ukrajinské vojenské síly spáchaly několik úspěšných atentátů na několik velitelů vojenských vzbouřeneckých praporů, v poslední době na Giviho Tolstycha i Motorolu a předtím na několik dalších!

Alexandr Zacharčenko se narodil 26.6.1976 v Doněcku. Byl nedostudovaný právník. Nejvyšší státní funkci DNR vykonával od 2.11.2014. Byl ženatý, měl 4 syny.

On i další lidé po jeho boku odmítli uznat ozbrojený státní převrat, který se odehrál v Kyjevě v roce 2014 za pomoci ozbrojených fašistickým bojůvek Pravého sektoru, Svobody a dalších při tzv. Majdanu, a za podpory USA a jejich západních satelitů, včetně České republiky.

Teroristický útok na Zacharčenka je dáván do souvislosti s nedávnou demonstrací vojenské síly Ukrajiny na vojenské přehlídce v Kyjevě, kde ukrajinský prezident Porošenko ubezpečoval ukrajince, že nastolí s pomocí armády pořádek v Doněcké a Luhanské republice. Na hranicích Donbasu je nyní zaznamenáno přeskupování ukrajinské armády, která se údajně připravuje na další vojenskou ofenzivu, dobýt vojensky Doněck a Luhansk. Hlavní úder má být veden ve směru na Mariupol a obec Rozovka. Rozvědka DNR zjistila, že zahájení ukrajinské ofenzivy je již naplánováno na 14.9.2018!

V Doněcku tímto teroristickým útokem na nejvyššího voleného státního představitele republiky vzplály ohromné vášně a je voláno po adekvátní odvetě a pomstě!

Čest památce Alexandra Zacharčenka, bojovníka za svobodu, lidská práva, demokracii a mír pro lid Donbasu!

Doněck – město růží se chystá na rozlučku se svým vůdcem a hrdinou.

Doplněk 3.9.2018:

Pohřeb Alexandra Zacharčenko se uskutečnil v Doněcku v neděli, dne 2.9.2018. Rozloučit se s ním přišlo na 120 000 občanů Doněcka a blízkého okolí, průvod lidí byl dlouhý několik kilometrů. Další lidé přijížděli do Doněcka až v pondělí ze vzdálenějších míst, aby se poklonili u jeho hrobu, jeho památce a položili tam květiny.

Doněcká národní republika požádala oficiálně o spolupráci FSB - Federální službu bezpečnosti Ruské federace, aby jim pomohli vypátrat atentátníky a toho, kdo k tomu teroristickému útoku dal rozkaz. Příslušníci FSB už podle tamních medií byli 3.9.2018 v Doněcku a začali na tom pracovat. FSB je nástupcem bývalé KGB, má na starost kontrarozvědnou činnost a bezpečnost uvnitř Ruské federace. Je úzce informačně propojena na další tajné ruské služby a v prostředí bývalého SSSR má stále velmi dobré informační zdroje, takže je velmi pravděpodobné, že v krátké době budou známé všechny detaily tohoto teroristického útoku a hlavní aktéři!

Ruský Prezident Putin prohlásil v souvislosti s atentátem na Alexandra Zacharčenka pro občany DNR: "Nebojte se, Ruská federace Vás nikdy neopustí". Jak známo na Donbase jsou národnosti velmi promíchané ale žije tam většina lidí ruské národnosti.

Ruská federace odmítla v této situaci momentálně jednat ve formátu Normandské čtyřky o řešení politického uregulování krize kolem Ukrajiny. Vladimír Putin to odůvodnil tím, že pokud někdo (Ukrajina) zvolil cestu teroru vůči nejvyššímu státnímu volenému zástupci DNR, tak není v politické rovině o čem jednat. Tady politický dialog končí, odpálením té bomby.

Zadržení ukrajinští diverzanti v Doněcku už prý při výslechu potvrdili, že se podíleli na přípravě této akce a že ji uskutečnila jednotka Sil speciálních operací ukrajinské armády. Nitky směřují přímo k ministru obrany Ukrajiny Poltorakovi, který měl být údajně o této akci informován předem a nyní se pátrá po tom, jestli to bylo přímo na jeho rozkaz, nebo ještě od někoho výše.

Obdobná nálož, připravená k odpálení prý byla nalezena ještě v jenom Kafé v Doněcku. Je již potvrzeno, že Zacharčenko a jeho osobní strážce dostali plný zásah výbušninou, když vstupovali dveřmi do Kafé. V tom momentě odpálil atentátník bombu na dálku, která byla umístěna nad jejich hlavami v zárubni dveří. Oba nic netušili a neměli šanci cokoliv udělat. Nálož rozmetala ocelové kuličky po okolí a oba dostali přímý zásah těmito kuličkami do hlavy a do trupu. Zacharčenko přý zemřel již při převozu do nemocnice, ani jej tam nedovezli při životě.

Zavraždění Zacharčenka je považováno lidmi z politického i armádního vedení Doněcké národní republiky za hnusný, zákeřný zločin. Zacharčenko prý byl zavražděn zákeřně, nepadl v boji, nemohl se bránit, nemohl bojovat. Netušil, co se během vteřiny stane. V rozhovorech pro média představitelé DNR rozhořčeně uvádějí, že žádají mstu, tvrdou odplatu, na stejné politické úrovni! Že nechtějí v mediích uvádět kdo, jak a kdy, ale, že to tak nenechají! Že si to nenechají líbit, nechat jen tak zabíjet a terorizovat  představitele Doněcké národní republiky!

Upraveno podle aktuálních informací k 3.9.2018.

Video:
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM