V Ruské federaci začíná v úterý 11.9.2018 velké každoroční podzimní vojenské cvičení, letos pod názvem „Východ 2018“

8. 9. 2018

Informovalo o tom na pravidelném brífinku Ministerstvo zahraničních věcí RF. Současně i Ministerstvo obrany RF na mítinku s novináři, kterého se dne 7.9.2018 v Moskvě zúčastnilo 180 novinářů, většinou zahraničních a 64 vojenských ataše různých států, kteří působí v Ruské federaci.

Jedná se o největší vojenské cvičení za posledních 40 let, od cvičení „Západ-81“. Cvičení proběhne na území Východního a Středního vojenského okruhu a bude do něj zapojena také Sevomořská a Tichooceánská vojenská námořní flotila RF, včetně ponorek, letectva , pozemního, raketového i výsadkového vojska.

Tohoto cvičení se má zúčastnit 297 000 vojáků všech druhů vojsk, včetně několika tisíc záložníků, kteří byli na toto cvičení mobilizováni. Cvičení se zúčastní také kontingent vojsk z Číny a menší vojenská jednotka z Mongolska, aby si vojáci i důstojníci společně nacvičili ochranu společných státních hranic.

Některé jednotky se budou přesouvat do určených prostor na vzdálenost několika tisíc kilometrů leteckým výsadkem, jako za skutečné bojové situace. V akvatorii Ochotského moře a severovýchodní části Tichého oceánu prý bude nacvičována obrana proti křídlatým raketám odpalovaných z moře na území Ruské federace. Budou provedena učení po protivzdušné obraně při masírovaném leteckém bombardování území RF a zároveň budou provedena učení po likvidaci plovoucích námořních cílů daleko od ruského pobřeží, ze kterých jsou odpalovány rakety na RF. Do cvičení má být zapojena i nejmodernější technika, bezpilotní letouny, robotické zbraně i elektronické vojsko. Na straně útočníka na Ruskou federaci v tomto cvičení mají být dvě armády, tedy mohutná vojska s velkým množstvím techniky. 

Náčelník generálního štábu armády RF Gerasimov k tomu uvedl, že doposud se uskutečnovalo cvičení vždy jen jednoho vojenského okruhu a to jedním směrem, které řídil náčelník generálního štábu. V letošním roce poprvé bude provedeno cvičení ve dvou směrech a to na sever a na východ. Toto cvičení bude osobně řídit ministr obrany Šojgu. Tématicky cvičení vychází z možných vojenských hrozeb pro Ruskou federaci.

Cvičení není údajně namířeno proti žádnému státu, jedná se o cvičení, kdy půjde o to prověřit připravenost vojsk pro ochranu území a teritoriálních vod Ruské federace.

Maria Zacharová, mluvčí ministerstva zahraničí RF uvedla, že cvičení se koná daleko od hranic zemí NATO, tudíž není žádný důvod k nějaké zvýšené aktivitě vojsk NATO. Zároveň uvedla, že NATO bylo informováno o přípravě tohoto cvičení již v květnu 2018 na společném zasedání výboru NATO – RUSKO.

Ruská federace dle slov Marie Zacharové pojala prý toto vojenské cvičení jako velmi otevřené. Na cvičení už přijalo oficiální pozvání 90 vojenských a státních představitelů z 57 zemí světa.

Cvičení potrvá pět dní do soboty (5 x 24 hodin – sutok) a během dalších 2 dní by se měly všechny vojenské jednotky a technika vrátit do prostor jejich trvalé dislokace.

Odkaz na článek a video - www.vesti.ru

https://www.vesti.ru/doc.html?id=3057654

Fotogalerie

Mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Ruské federace Maria Zacharova
Náčelník generálního štábu armády Ruské federace Valerij Gerasimov
Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM, MID.ru, Vesti.ru