Ruské Ministerstvo obrany: Ozbrojenci v syrském Idlibu začali natáčet na video provokaci chemického útoku

11. 9. 2018

Ruské centrum pro usmíření znesvářených stran v Sýrii uvedlo, že získalo zprávy od obyvatel Idlibu, podle kterých se v provincii začalo s natáčením zinscenovaného chemického útoku.

Syrští opozičníci v Idlibu. Ilustrační foto© AFP 2018 / Omar Haj Kadour

Záběry provokace mají být rozeslány různým televizním kanálům ještě dnes. Budou rovněž sdíleny i na sociálních sítích.

„Podle informace, kterou jsme dostali od obyvatel z provincie Idlib, ozbrojenci natáčejí inscenaci provokace ve městě Džisr aš-Šugúr. Na záběrech  syrská armáda používá ‚chemické zbraně‘ proti civilistům. Filmové štáby z několika blízkovýchodních televizních stanic spolu s regionální pobočkou jedné z největších sítí amerického televizního zpravodajství dorazily do Džisr aš-Šugúr dnes ráno," oznámilo ruské centrum.

V ruských ozbrojených silách dodali, že ozbrojenci na místo dopravili dva kontejnery s chemickými látkami obsahujícími chlór, aby provokace vypadala pravděpodobně.

„Scénář předpokládá zinscenované scény, na kterých aktivisté z civilní obrany (tzv. Bílé přilby) ‚pomáhají‘ obyvatelům Džisr aš-Šugúru poté, co syrská armáda údajně použila tzv. barelové bomby s otravnými látkami," uvádí centrum.

Raketový útok USA na Damašek© AP Photo / Hassan Ammar

Tato informace přichází po pátečním článku listu Wall Street Journal, který tvrdí, že v Pentagonu zvažují údery proti ruským nebo íránským silám, které pomáhají syrské vládě, pokud ta zaútočí na Idlib. WSJ zmiňuje, že Spojené státy přijmou rozhodnutí, zda udeří na ruskou protivzdušnou obranu.

Ruské ministerstvo obrany 26. srpna varovalo, že ozbrojenci v Idlibu chystají provokaci chemického útoku. Podle Moskvy tato provokace poslouží jako záminka pro západní koalici zahájit další útok proti Sýrii

Zdroj: 
https://cz.sputniknews.com/svet/201809118049439-idlib-provokace-chemicky-utok-nataceni/