Prázdninové volno

12. 7. 2016

Jsou tady prázdniny, na které se děti tolik těšily. Poslední průzkumy ukazují, že šest z deseti dětí prožije větší část prázdnin doma. Má to různé důvody. Buď je to zaměstnání rodičů, pracující prarodiče a v mnoha případech i špatná finanční situace rodiny. A tak děti tráví prázdniny u počítačů a televize či bezcílně bloumají po sídlištích.

Vymyslet dětem program na dva měsíce, který by je bavil, je mnohdy pro rodiče nadlidský úkol. Největším problémem je, že tato nuda je často přivede k partě konzumující pravidelně alkohol. A naše až doteď spořádané děti s ním začnou experimentovat. Důvody, proč alkohol konzumují, bývají pro nás zcela nepochopitelné. Ve většině případů chtějí obstát před partou svých vrstevníků či starších kamarádů. Jedním z problémů je i to, že alkohol je pro děti a mladistvé velmi často dostupný. Přestože byly v době prázdnin posíleny kontrolní akce policie v rámci podávání alkoholu mladistvým, je toto vesměs nedostatečné.

Ročně se podle statistik ocitne na jednotkách intenzivní péče po konzumaci nadměrného množství alkoholu přes tisíc dětí. V těchto případech je každá rada drahá, i když je to jednoduché.

Připravme dětem prázdninový program, aby je nelákalo zkusit něco, co jim opravdu neprospívá. Plno měst dnes organizuje tzv. příměstské tábory. I toto je řešení, jak naplnit čas našich ratolestí. Pokud děti mají program, který je skutečně baví, nehledají úniky ke krátkodobým kamarádům, alkoholu či drogám. Je dobré najít si přes všechny potíže pár dnů na to, abychom se jim mohli věnovat. Možná i návrat k většímu množství dětských letních táborů by byl prospěšný.

Autor: 
Josef Nekl, poslanec Parlamentu ČR za KSČM a kandidát pro volby do Zastupitelstva Olomouckého kraje
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM