Proč jsem nesměl promluvit?

23. 9. 2018

Dne 20. září 2018 byl v Plzni odhalen "Památník občanů Československa, vyhnaných z českého pohraničí v roce 1938". Akci připravil Český svaz bojovníků za svobodu ve spolupráci s magistrátem Města Plzeň a Ministerstvem obrany ČR. Ostatně vojáci značně přispěli k důstojnosti aktu odhalení památníku.

Já jsem zde zastupoval pozvaného Vojtěcha Filipa, který se zúčastnit nemohl, sociální demokraty reprezentovala senátorka Milada Emmerová.

Odhalení památníku jsem bral i jako svoji osobní věc. Moji prarodiče, žijící v roce 1938 v blízkosti německé hranice, patřili právě mezi nacisty vyhnané Čechy. Ačkoliv se po nějaké době směli do své obce vrátit, pak už jen jako občané »druhé kategorie.

Po odhalení památníku a položení květin následovaly, resp. měly následovat, projevy pozvaných politiků. Poté, co promluvila senátorka Emmerová, chystal jsem se vystoupit také já. Slovo jsem však bohužel nedostal.

Lze se samozřejmě dohadovat, proč se tak stalo. Domnívám se však, že zástupce KSČM měl plné právo na takové akci také promluvit. Komunisté čeští i němečtí patřili v roce 1938 mezi nejrozhodnější bojovníky proti nacismu a mezi jeho první oběti.

 

 

Autor: 
MUDr. Jiří MAŠTÁLKA, poslanec Evropského parlamentu za KSČM
Zdroj: 
Haló noviny