Rozhovor Haló novin s Ing. Václavem Šteklem, kandidátem KSČM na primátora města Plzně 

28. 9. 2018

Vedete komunální kandidátku KSČM v Plzni. Co čeká vaše město v dalších čtyřech letech? Co nyní hýbe Plzní – jaká jsou především témata nadcházejících voleb? Jaké největší problémy zdejší občany tíží? 
Je toho více: V následujících letech čeká Plzeň pokračování dopravních komplikací v souvislosti s enormním nárůstem dopravy – chybí zásadní dopravní liniové stavby.
Dále. Jestliže přijde krize a firmy začnou propouštět nejdříve agenturní – většinou zahraniční – zaměstnance, tak se zhorší bezpečnostní situace ve městě.
Nezbavili jsme se "díry" po kulturním domě, dané území je doslova mrtvou zónou uprostřed města.
Tématem před volbami bude jistě bezplatné užívání MHD a nastoluje se otázka budování aquaparku. 

Co byste chtěl z volebního programu KSČM přiblížit veřejnosti především? A proč? 
Budeme bránit neopodstatněnému zdražování energií a zvyšování daně z nemovitostí pro bydlení.
Je nezbytná urychlená dostavba velmi zásadní II. etapy západního obchvatu města a dobudování klíčové tramvajové trati do průmyslové zóny města, kde zároveň sídlí Západočeská univerzita. Obě tyto stavby pomohou zlepšení dopravní situace ve městě.
Je nezbytné vybudovat městské zařízení pro seniory se zvláštním režimem (v Plzni velmi chybí).
Chceme pro seniory od 65 let bezplatnou MHD.
Vzhledem k dramatickému zdražení nemovitostí i nájmů chceme prosadit výstavbu nájemních městských bytů pro mladé rodiny a seniory, neboť město Plzeň vlastní méně než 3000 těchto bytů pro nájemní bydlení na 165 000 obyvatel.

Jste městským i krajským zastupitelem a byl jste i radním Plzeňského kraje pro životní prostředí. Je to tak? 
Radním Plzeňského kraje po volbách 2016 již nejsem, ale pokračuji jako opoziční zastupitel Plzeňského kraje. 

Patříte mezi mladší politiky. Co vás do komunální politiky přivedlo? Jak jste začínal, čemu se nejvíce věnujete? 
Do komunální politiky mne přivedlo oslovení KSČM ve městě, zda bych se nechtěl zapojit do práce v oblasti komunální politiky za KSČM. Souhlasil jsem a od roku 2006 jsem zastupitelem města Plzně. Od roku 2008 jsem rovněž členem Zastupitelstva Plzeňského kraje. Patřím mezi dlouholeté členy finančního výboru zastupitelstva města a po čtyřletém působení ve funkci radního Plzeňského kraje pro životní prostředí mne toto zaměření neopustilo ani v současnosti. 

Kdo jsou vaši hlavní političtí soupeři ve městě? Uhájí KSČM svou dosavadní pozici? A co byste považoval za volební úspěch svůj i KSČM? 
Naším hlavním soupeřem z hlediska podpory voličů je kromě v poslední době skomírající ČSSD hlavně hnutí ANO. To spolu s SPD nám v posledních letech odebralo velkou část protestních voličů, kteří uvěřili plánům Andreje Babiše, či v případě SPD protestnímu hlasu Tomia Okamury.
Pravicové strany ODS a TOP 09 jsou v Plzni tradičně velmi silné a zejména občanští demokraté mají ve městě své »jisté« a mohou ohrožovat volební vítězství ANO. 
Za volební úspěch pro KSČM bych považoval uhájení současného počtu zastupitelů, což bude vzhledem ke společenské atmosféře velmi, velmi složité. 

Co byste chtěl v příštích letech v Plzni změnit – jako politik, ale i jako občan? 
KSČM chce pro občany lepší Plzeň, to znamená, že chceme další zlepšování kvality života v druhém největším městě v Čechách. Byl bych rád, kdyby skončilo období, kdy KSČM je opozicí v opozici. Jsem přesvědčen o tom, že svým jednáním a chováním v zastupitelstvu dokazujeme, že jsme připraveni podpořit všechny návrhy, které budou ku prospěchu většiny obyvatel města.

V současné době patří Plzeň mezi turisticky nejatraktivnější města České republiky. Podle statistik se dlouhodobě drží v počtu návštěvníků na čtvrtém místě za Prahou, Brnem a Karlovými Vary. Čím se chlubíte a za co se naopak před návštěvníky stydíte? 
Za větší příliv turistů město jistě vděčí zvládnutému projektu Evropské hlavní město kultury 2015 (EHMK 2015), kdy se po počátečních problémech podařilo tento kulturní program důstojně zvládnout. Plzeň se může pochlubit skloubením průmyslového dědictví s kulturní prezentací města, ve které hrají velkou roli četné historické památky.
Bohužel na tváři města jsou nelichotivé kaňky v podobě prázdného centra města po zbouraném domu kultury či dlouhodobě neutěšeného stavu některých významných nemovitostí, které městu opravdu dobré jméno nedělají, jde například o bývalé městské lázně.

Na stránkách města Plzně jsem si mimo jiné přečetla: »Od roku 2017 je díky tříletému projektu, dotovanému Ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV), věnována pozornost osobám, jež nemohou za tržních podmínek získat standardní nájemní bydlení. Zvyšovat by se tak měl například počet bytů zvláštního určení, bytů bezbariérových a posílit má i oblast chráněného bydlení.« Můžete to, prosím, pro naše čtenáře rozšifrovat? Jak je na tom vaše město s byty všeobecně a s těmi tzv. "sociálními" zvlášť? 
Plzeň na tom není v oblasti dostupnosti bydlení jinak než ostatní velká města. V posledních několika letech vystřelily ceny i starších bytů někde až o třicet procent. Nájemních bytů má město Plzeň méně než tři tisíce, což na 165.000 obyvatel není mnoho. K tomuto nízkému číslu se došlo letitým trendem odprodejů městských bytů většinou jejich nájemníkům.
V oblasti sociálního bydlení se však podařilo spustit projekt na postupné vybudování přibližně dvou stovek bytů pro sociálně slabší obyvatele, pro seniory a mladé rodiny. Zásadním v tomto projektu je, že se spolupracuje s odborníky na sociální problematiku, aby se dobrý úmysl neproměnil na sociálně vyloučenou lokalitu. KSČM tento projekt vřele podporuje a chceme, aby město pokračovalo ve větším počtu i v budoucnosti. 

Symbolem Plzně byl v minulosti především pivovar a Škodovka. Platí to i dnes? Na co jste ve svém městě nejvíc pyšný? 
Plzeň byla v minulosti šedivé, omšelé průmyslové město, které se mohlo chlubit právě jen velkým průmyslovým koncernem Škoda a světoznámým pivem. Škodovka dnes může již jen vzpomínat na velikost a všestrannost, zůstaly jen podniky, které obstály před konkurencí. Naopak Plzeňský pivovar se rozrostl a stává se opravdovým »srdcem« města, kde se konají různé kulturně-společenské akce. Naše město již prokouklo a může nabídnout široké možnosti občanského či turistického vyžití. 

Ve vašem městě tvoří podíl lesů, parků, sídlištní a doprovodné zeleně včetně zahrad 27 procent ploch. Je to málo, nebo hodně? 
V souvislosti s již pravidelnými letními horky se ukazuje, že to je málo. Nejlepší klimatizací jsou stromy a těch v Plzni příliš nepřibývá. KSČM bude podporovat rozvoj zeleně a parků ve městě, kde by se mohli Plzeňané schovat před horkem. 

Čím jste tzv. v civilu? Co rodina? Máte čas na koníčky? 
V civilu jsem působil jako učitel na druhém stupni základní školy. Rodinu zatím nemám a je to možná daň za mé větší pracovní vytížení. S tím souvisí i omezení času na mé koníčky, ke kterým patří knihy, výpočetní technika, nebo relaxační procházky přírodou. V poslední době přibylo rovněž nezbytné opravování a vylepšování mého domu. 

Autor: 
Rozhovor vedla: Marie Kudrnovská, redaktorka Haló Novin
Zdroj: 
Haló noviny, Ing. Václav ŠTEKL - kandidát KSČM na primátora města Plzně