Smutné 80. výročí zrady Československa západními spojenci

28. 9. 2018

Současná politická reprezentace České republiky nepřipomíná občanům dobové události 1938 v ucelených souvislostech a zradu tehdejších spojenců relativizuje. Například ignoruje důležitý dodatek Mnichovské dohody „My, německý Führer a kancléř a britský ministerský předseda, jsme dnes měli další schůzku a shodli jsme se v poznání, že otázka anglo-německých vztahů má prvořadou důležitost pro obě země a Evropu...“. Německo s Velkou Británií pasovalo do role nejdůležitějších států Evropy a takové tendence bohužel v Evropě nezmizely.

Mnichovská zrada, zrada západních „demokracií“ se může opakovat. Zrada zůstane zradou a není zapomenuta. Česká republika ani dnes nemůže přeceňovat současné spojenecké vztahy a členství v NATO. Měla by ve spolupráci hlavně s evropskými zeměmi usilovat o zrušení agresivních mocenských bloků. Rozvíjet kolektivní bezpečnost v rámci OSN a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, spory řešit prostřednictvím Charty OSN s důrazem na diplomatické a politické prostředky a preventivně sporům předcházet, by mělo být pro naši zemi prioritou.

Věřím, že toto všechno a ještě mnohem více bude připomenuto v desítkách hodin kontinuálního i speciálního vysílání veřejnoprávních i soukromých médií tak, jako tomu bylo s událostmi roku 68. A že bude připomenut také fakt, že toto rozhodnutí vedlo ve svém důsledku k 350 tisícům obětí Československa během války, připomněl ve svém článku v Haló novinách Filip Zachariáš.

Autor: 
jk
Zdroj: 
Vlastní