Jiří Valenta podporuje protest Amnesty International proti postupu Moldavské republiky v otázce tureckých uprchlíků

11. 10. 2018

Poslanec za KSČM Jiří Valenta se zúčastnil zasedání parlamentního shromáždění Rady Evropy ve Strasburgu, kde se svým prohlášením připojil k protestu Amnesty International, proti jednání Moldavské vlády vůči tureckým uprchlíkům.
  
V důsledku globálního lovu na údajné strůjce a podporovatele pokusu o státní převrat v Turecku, který se odehrál v červenci roku 2016, byla již do této země násilně přinucena se navrátit více než stovka tureckých občanů. Například z Kosova, Azerbajdžánu a nyní naposledy i z Moldavské republiky.

Moldavská zpravodajská služba (SIS) nyní na pokyn své vlády a na základě žádosti Turecka zadržela a vykázala ze země k nespravedlivému stíhání do Turecka sedm tureckých učitelů včetně jejich rodin, tedy i nezletilých osob.

Mezinárodní organizace Amnesty International k situaci uvedla, že se tento bezprecedentní akt  odehrál bez soudního příkazu, zadržení pedagogové i mladiství byli napadeni, nesmyslně obtěžováni a zastrašováni.

V rámci říjnového zasedání Parlamentního shromáždění Rady Evropy ve Štrasburku se k protestu proti tomuto bezprecedentního porušení mezinárodního práva, který inicovala zástupkyně Komunistické strany Moldavské republiky a moldavská poslankyně Inna Supac, připojili členové frakce Sjednocené evropské levice (UEL), včetně člena české národní delegace, místopředsedy sněmovního Výboru pro evropské záležitosti Jiřího Valenty z KSČM.  

Fotogalerie

Foto ze zasedání parlamentního shromáždění Rady Evropy ve Strasburgu 10/2018
Autor: 
PhDr. Ing. Mgr. et Mgr. Jiří VALENTA - poslanec za KSČM, místopředseda Výboru pro evropské záležitosti PS PČR, Stálá delegace Parlamentu do Parlamentního shromáždění Rady Evropy