Předseda českého parlamentu označil odpor vůči sankcím USA za hlavní cíl české diplomacie

16. 10. 2018

Hlavním cílem české diplomacie je vzdorování proti zavedení nových cel a sankcí USA, jelikož by mohly uškodit HDP ČR až o 1,5 %. Oznámil to předseda Poslanecké sněmovny PČR Radek Vondráček.

Na své pracovní cestě v Moskvě navštívil předseda českého parlamentu, mimo jiné, i moskevský Státní institut mezinárodních vztahů, kde se setkal nejen s vedením univerzity, ale také se studenty a vyučujícími.

Mezi členy delegace byli také velvyslanec ČR v Rusku Vítězslav Pivoňka, poslanec Parlamentu ČR MUDr. Miloslav Janulík, vedoucí Kanceláře Poslanecké sněmovny Mgr. Jan Morávek, poradce pro EU a zahraniční politiku předsedy Poslanecké sněmovny Jan Sechter a první tajemník Velvyslanectví České republiky v Ruské federaci Vladimír Kadlec.

Během své návštěvy na dané univerzitě vystoupil Radek Vondráček s přednáškou na téma Střední Evropa. Role parlamentní diplomacie v mezinárodních vztazích a odpověděl na otázky studentů. Ty se týkaly především vývoje česko-ruských vztahů, ekonomické spolupráce v rámci Evropské unie a současné zahraniční politiky.

„My, čeští politici, jsme opatrní, pokud jde o různý protekcionismus, sankce a cla. Hovořil jsem o tom se senátory, když jsem byl v americkém Kongresu, že pokud budou zavedeny další sankce, tedy nové sankce týkající se automobilového průmyslu v Evropě a u nás, přičemž u nás je výroba aut rozsáhlá, pak by to pro nás znamenalo pokles HDP až o 1,5 %. Pokud v tom budou Spojené státy pokračovat, situace bude špatná," řekl Vondráček, když vystupoval před studenty Státního institutu mezinárodních vztahů v Moskvě.

„Chceme se aktivně postavit proti novým sankcím a novým clům. Jsme otevřenou ekonomikou a chceme, aby i jiné státy byly otevřené. Myslím si, že tohle je hlavním cílem diplomacie České republiky," oznámil Vondráček, když odpovídal na otázku studentů, jaké hlavní cíle si klade česká diplomacie.

Sputnik položil předsedovi českého parlamentu dotaz, který se týkal toho, jak se bude, podle jeho názoru, vyvíjet postoj české vlády ohledně sankcí proti Rusku. Radek Vondráček prozradil, že postoj české vlády je stejný a neměnný.

„Ty sankce z nějakých důvodů vznikly a bohužel se zatím nepodařilo ty důvody odstranit. Takže sankce trvají … Kdyby jednotlivé země skutečně vyhodnotily a připravily si podklady, jaké dopady tyto sankce mají na obě strany, zda něčemu pomohly či nepomohly, jestli se jedná o symbolické gesto nebo o nějaký účinný nástroj, podpořili bychom debatu v rámci Evropské unie. V Evropské radě se v tuto chvíli sankce schvalují takzvaným Tichým protokolem (Silent protocol) a automaticky se prodlužují.“ Předseda českého parlamentu se domnívá, že se v Evropské unii rozvine debata o sankcích v okamžiku, kdy ji otevře někdo z největších hráčů evropské politiky.

Také dodal, že základem HDP Česka je průmysl, přičemž ekonomika ČR je orientována na vývoz. Vondráček dále poznamenal, že Rusko představuje pro Česko jeden z nejdůležitějších trhů. Navíc ekonomické vztahy s Ruskem by měly být, podle jeho názoru, posíleny, jelikož by bylo dobré diverzifikovat náš vývoz.

Autor: 
Foto: cz.sputniknews.com
Zdroj: 
https://cz.sputniknews.com/ceskarepublika/201810158260076-predseda-parlament-Vondracek-Cesko-sankce-USA-diplomacie/