Konflikt ruských námořních pohraničníků s ukrajinskými vojenskými loděmi u Krymu v blízkosti Kerčenského mostu

26. 11. 2018

V neděli, dne 25.11.2018 vpluly 3 lodě vojenského námořnictva Ukrajiny do teritoriálních vod Ruské federace v blízkosti Kerčenského mostu, který spojuje ruské vnitrozemí s Krymem.

Jak známo na Krymu proběhlo 16.3.2014 lidové referendum, kterého se zúčastnilo 1,2 milionů lidí, kteří rozhodli, že chtějí být občany Ruské federace poté, co se v Kyjevě v hlavním městě Ukrajiny odehrál ozbrojený státní převrat za pomoci ozbrojených fašistických bojůvek. A kdy byl následně zakázán ruský jazyk, kterým zde na východě Ukrajiny hovoří miliony lidí, jako druhý oficiální ukrajinský jazyk. Tohoto referenda se zúčastnilo za účasti mezinárodních pozorovatelů i z České republiky 83% všech oprávněných voličů žijících na Krymu a 96% z nich hlasovalo pro připojení k Ruské federaci.

Z nepochopitelných důvodů si ne a ne této nepřehlédnutelné skutečnosti všimnout v českých veřejnoprávních mediích (!), která stále omýlají povídačku o ruské anexy Krymu!?

Kerčenský most je dlouhý 17,2 kilometrů, spojuje vnitrozemí Ruska a Krym. Byl jak známo dokončen letos 15.5.2018 obrovskými finančními náklady Ruské federace. Jedná se o strategickou dopravní tepnu na Krym, která je z pochopitelných důvodů pod ochranou ruské pobřežní stráže. Zejména poté, co ze strany Ukrajiny několikrát zazněly výhrůžky, že část mostu vyhodí do povětří.

Kapitáni ukrajinských vojenských lodí věděli, že jsou v teritoriálních vodách Ruské federace a nereagovali na výzvy ruských námořních pohraničníků, aby zastavili a otočili lodě zpět. 

Jednalo se o dva dělostřelecké čluny Berdjansk a Nikopol a tažný remokrer Janu Kapu. 

Když ukrajinské námořní lodě nereagovaly na slovní výzvy ruských pohraničníků, ruská pohraniční stráž nejprve vypálila varovné výstřely do moře před lodě a když ani poté ukrajinské lodě nezastavily, byl proveden námořní manévr na zablokování jedné lodě, kdy došlo k bočnímu kontaktu lodí. Další lodi byl střelbou z palubních zbraní rozstřílen hlavní motor a třetí loď utrpěla také poškození. Ruská pobřežní stráž zvedla do vzduchu na pomoc svému námořnictvu také bojovou letku šturmoviků SU-25 (jsou to letouny určené pro podoru pozemní, nebo námořní armády, operující na nízké letové výšce) a letku útočných vrtulníhků Ka-52.

Do ruského přístavu Kerč, mohou přilouvat všechny lodě, ale musí být předem ohlášené a musí mít povolení ruské pohraniční stráže ke vplutí. Tyto 3 vojenské ukrajinské lodě neměly ani jedno, proto byly zastaveny na státní hranici Ruska vojenskou silou.

Ruská strana to už v neděli okomentovala na televizním kanálu Rossija1 tak, že se jednalo o provokaci ze strany Ukrajiny, která byla koordinována spolu s USA. Že to je akce určená pro západního televizního diváka a také předvolební akce prezidenta Ukrajiny, čokoládového krále Porošenka, který se potřebuje zviditelnit jako silný prezident před prezidentskými volbami, které se budou konat na Ukrajině a kde nemá pozici jistou.

Prezident Petro Porošenko nyní volá po mezinárodní pomoci a vyhlásil na Ukrajině plnou bojovou pohotovost ukrajinské armády a vyjímečný stav! Ví, že se nemůže pouštět do ozbrojeného konfliktu s ruskou armádou. Jedná se jen o jeho předvolební divadlo!

Ruská pohraniční stráž eliminovala všechny tři ukrajinské lodě. Dvě z nich musely být odtaženy do přístavu Kerč. Jedna z lodí tam doplula vlastními silami pod dohledem ruských pohraničníků. Nyní jsou lodě zakotvené v přístavu Kerč pod dohledem ruské armády. 

Údajně 3 ukrajinští námořníci byli zraněni při tomto pohraničním konfliktu, kapitán jedné lodi a dva námořníci. Zranění námořníci jsou v ruské vojenské nemocnice pod vojenskou ochranou.

Česká média se z případu snaží opět udělat akt ruské vojenské agrese, (potvrzení vojenské ruské hrozby, která ohrožuje celý demokratický svět). Ale opak je pravdou! Tato česká média opět lžou! Ukrajinská vojenská plavidla narušily státní hranici Ruské federace na moři a bylo proti jejím posádkám zahájeno vyšetřování a bylo jim sděleno obvinění podle příslušných paragrafů Ruské federace.

Vzhledem k prudké eskalaci událostí kolem tohoto pohraničního konfliktu požádala dnes Ruská federace o mimořádné svolání Rady bezpečnosti OSN pod hlavou Charty OSN, kde se hovoří o zachování míru. RB OSN by měla zasedat dnes 26.11.2018 v 19:00 hodin moskevského času.

Zde je odkaz na video: Vesti.ru:

https://www.vesti.ru/doc.html?id=3087507&tid=106314

 

 

Fotogalerie

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Vesti.ru,