Jaromír Kohlíček besedoval o jedné z autonomních oblastí Ruské federace - Krymu

29. 11. 2018

O Krymu se dovídáme z českých médií velice málo. A to, co nám sdělí, není zcela objektivní. J. Kohlíček na besedě sdělil, co sám na Krymu viděl a od místních obyvatel slyšel.

Krym je bezpečný a stále vhodný pro rekreaci a turismus. O tom vypovídá i návštěvnost z Ukrajiny, kdy jen v červnu navštívilo Krym 250 tis. Ukrajinců. Nabízí se otázka proč?  Odpověď je jednoduchá, panuje zde spokojenost. Od revoluce, tedy vyhlášení samostatnosti,  došlo k nárůstu počtu obyvatel a to z 2,5 mil. na 3 mil. Pro srovnání položil Jaromír Kohlíček otázku, zda panuje spokojenost i na Ukrajině, když z 52 mil. obyvatel má dnes Ukrajina 42 mil. - kam odešli její obyvatelé?

V našich médií každá zpráva začíná slovy: "na anektovaném území Krymu ...." On ale není anektovaný,  je jednou z autonomních oblastí Ruska a využil ustanovení  své ústavy - referenda. Zúčastnilo se ho 80% obyvatel Krymu. To, že na Krymu žije 1,8 mil Rusů, znamená, že se referenda účastnili i ostatní národnosti, jako jsou Ukrajinci, Tataři. Jednoznačně věděli o čem hlasují.

Krym již několikrát chtěl být součástí Ruska a tak využil revolučních událostí v roce 2014 a svou zákonnou normu. Není anektován, jak se nám snaží namluvit naše média.

Beseda trvala více jak dvě hodiny a Jaromíru Kohlíčkovi byly kladeny další a další otázky jak z historie, tak i  současnosti i situace kolem Kerčského zálivu či sankcí proti Rusku, které jsou dílem USA, které z toho profitují. Zajímavá a užitečná beseda zdaleka nevyčerpala všechnu problematiku. Účastníci věří, že další část besedy se uskuteční v některém dalším termínu. Jaromíru Kohlíčkovi velké poděkování. 

Fotogalerie

Autor: 
Alena Nohavová - předsedkyně Jč KV KSČM, foto: iný
Zdroj: 
Vlastní