V Praze o vztazích středoevropských států a levicových politických subjektů s ČLR a Komunistickou stranou Číny

3. 12. 2018

Současné aspekty vztahů středoevropských států a levicových politických subjektů regionu s Čínskou lidovou republikou a Komunistickou stranou Číny byly cílem konference nazvané »Čína a střední Evropa – politické, ekonomické a geopolitické souvislosti – levicový přístup«, která se konala v sobotu v Praze.

Pořádaly ji Společnost pro evropský dialog (SPED) ve spolupráci s pražskou kanceláří Nadace Rosy Luxemburgové. Na konferenci navázalo nedělní jednání pracovní skupiny strany Evropská levice (EL) pro střední a východní Evropu. Obou akcí se kromě »domácích« zúčastnili představitelé autentické levice z Rakouska, Estonska, Moldavska, Polska, Bulharska, Běloruska, Rumunska, ale i Finska, Řecka a dalších států.

Jak poznamenal Jiří Málek ze SPED, politické kontakty mezi KS Číny a levicovými stranami zastoupenými v EL mají dobrou úroveň, což potvrdila i oficiální návštěva šéfa EL Gregora Gysiho letos v létě v Číně.

Vztahy mezi českými a čínskými komunisty označil za vřelé místopředseda ÚV KSČM poslanec Stanislav Grospič. Je to »díky historickým vazbám na společné cestě budování jiné, socialistické společnosti«. Byť nás dělí obrovské vzdálenosti, máme společný cíl – mírový rozvoj člověka, což nelze v kapitalistické společnosti dlouhodobě zajistit, uvedl poslanec. Ocenil, že Čína nasadila vysoké tempo úsilí o vymýcení chudoby (vyvedla z ní v historicky krátkém čase na 700 milionů svých obyvatel). KS Číny hraje rozhodující úlohu v inspirování i věcné pomoci komunistickému hnutí. Grospič varoval před vyhrocováním obchodní války i zvyšováním napětí ve světě, které je zaměřeno vůči Číně i Rusku. Proti tlaku imperialismu a stavění bariér nabízejí autenticky levicové strany všestrannou spolupráci a dialog, jež mohou zamezit vyostřování konfliktů, prohlásil Grospič.

Autor: 
Haló noviny
Zdroj: 
FB HN (vítr)