Morální odkaz Václava Havla je stále aktuální

17. 12. 2018

„Demopravice" v Čechách bije mediálně na poplach stále intenzivněji a výrazněji. Hodnoty demokracie, ochrana lidské svobody a rozvoj občanské společnosti jsou po necelých 30 letech od převratu našeho státu v ohrožení. V čele vlády stanul nejen trestně stíhaný premiér, ale především bývalý spolupracovník StB! Nehorázná skutečnost, že jsme se nedokázali za celou dlouhou dobu vypořádat s dědictvím minulého režimu.

Období naší demokracie je spojováno s mnohými aférami. Vrchol této pomyslné pyramidy je tvořen mnohými tunely, korupcí, rozkrádáním z doby divoké privatizace majetku státu a dalšími ekonomickými skandály. Je jen ke škodě věci, že média záměrně mnohé dřívější „podivné prodeje a majetkové převody“ občas nepřipomenou.

A tak, kdo by si dnes vzpomněl na Chemapol, který po roce 1992 ovládl Václav Junek a jeho společnost Proventa! Chemický konglomerát, který v roce 1999 zbankrotoval, vykazující dluhy 16 miliard korun, jehož zdravou část koupil dnešní premiér Andrej Babiš!

Proč uvádím tento případ? Právě bývalý agent StB Václav Junek totiž koupil v roce 1997 od tehdejšího prezidenta Václava Havla za 200 miliónů Kč polovinu jeho paláce Lucerna. Na samotném prodeji by nebylo nic neobvyklého. Pomineme - li celoživotní zásady, které Václav Havel vyznával a proti kterým „bojoval“.

Proč zůstaly stranou v případě prodeje této nemovitosti se již nedozvíme. Stejně jako odpověď na otázku, proč byl následně Václav Junek tehdejší hlavou státu a podporovatelem humanitárního bombardování Srbska očištěn jako agent tajných služeb!

Autor: 
Mgr. Miroslav KAVIJ, předseda Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Mgr. Miroslav KAVIJ, předseda Plzeňského KV KSČM