Debakl amerického imperialismu v Sýrii?

21. 12. 2018

Dne 19.12.2018 zveřejnil v 06:29 hodin washingtonského času americký prezident Donald Trump, na svém twitterovém účtu informaci, že nařídil jako vrchní velitel plné stažení amerických vojsk ze Sýrie a to do 3 měsíců, protože USA v Sýrii údajně definitivně porazily tzv. Islámský stát a zvítězily.

Prezident Trump k tomuto zásadnímu prohlášení neuspořádal (!) tiskovou konferenci, jak při takových triumfálních prohlášeních bývá zvykem, ale sdělil to světu pouze pomocí twitteru a video nahrávky. Až následně to sdělila novinářům tisková tajemnice Sára Sanders na brífinku s novináři.

Tato zpráva vyvolala v samotných USA zmatenou reakci i rozhorčení v nejvyšších politických kruzích, neboť Pentagon – velení americké armády, Kongres – zákonodárný sbor i Výbor pro národní bezpečnost jsou proti tomu!!!

Tzn. v USA jde v otázce Sýrie o zásadní politický střet mezi prezidentem Trumpem, který je součástí globálních elit (globalistů) a národními politickými elitami USA (Clintonová a spol). Jak to dopadne se v tuto chvíli neví. Jsou možné všechny scénáře, včetně eliminace prezidenta!

To znamená, je to velmi vysoká a nebezpečná hra!

Na území Sýrie nyní údajně působí kontingent 2000 amerických vojáků na několika menších vojenských základnách. Jsou tam dislokováni v rozporu s mezinárodním právem, nemají k vojenskému působení v Sýrii mandát Rady bezpečnosti OSN, ani pozvání legální syrské vlády! Americké letectvo létá do Sýrie kdy chce, a bombarduje tam co chce, nikomu se z toho nezodpovídá. Zpravidla však útočí na infrastrukturu syrského státu – elektrárny, vodárny, města, ale i na pozemní jednotky syrské armády v místech, kde bojují proti islamistům a vítězí nad nimi. 

Jedná se o vojenskou okupaci Sýrie a vojenskou agresi ze strany USA vůči Sýrii! 

Je ostudou českých novinářů, ale i nehezkou vizitkou českých vrcholných politiků, (rádoby demokratů), že si této skutečnosti za několik let vojenského konfliktu v Sýrii nevšimli a neupozornili na ni naši veřejnost. Ani naše partnery v NATO, že USA se chovají vůči Sýrii jako válečný agresor a tudíž je nemůžeme dále podporovat a plnit vůči nim spojenecké závazky, protože porušují mezinárodní právo a páchají v Sýrii válečné zločiny! Dovedeme si představit, co by se tady dělo v naší zemi, kdyby se jen z části tak chovala Ruská federace. Jaké by se tady tančili politické "častušky" a kolik "zaklínačů ďábla" by k nám hovořilo z televizních obrazovak. V případě USA nic, ticho, jen skloněná hlava!

Jedna z amerických vojenských základen je dislokována na hranici s Jordánskem v At Tanfu, v těsné blízkosti velkého uprchlického tábora, kde je soustředěno několik desítek tisíc zubožených syrských uprchlíků, takže zde nemůže syrská armáda rozvinou plné bojové operace a vytlačit bojem američany ze Sýrie. 

Další velká vojenská základna je u vodní přehrady na řece Eufrat v blízkosti hranice s Tureckem, kde jsou i značná naleziště ropy.

V Sýrii je veden nový typ války pomocí islámských teroristů a nájemních žoldáků. Cizími rukami, na cizím území, za cizí peníze, a v zájmu USA.

Psali jsme o tom již několikrát na tomto místě. Dva roky před vstupem Ruské federace do vojenského konfliktu v Sýrii, kdy Rusko o vojenskou pomoc požádala legální syrská vláda, už USA a jejich spojenci, včetně České republiky bojovali proti islámskému státu v Sýrii. Nesmírná vojenská a technologická převaha, ale i ekonomická moc na straně koalice 60-ti států v čele s USA a islámský stát stále rozšiřoval území, které ovládal v Sýrii!?

K 30.9.2015, kdy vstoupila Ruská federace svojí leteckou podporou do tohoto konfliktu už syrská vláda ovládala jen 15% území Sýrie kolem hlavního města Damašku. Dnes už je to opět 97% území Sýrie.   

Je to asi deset dní, kdy vystupoval s prohlášením ministr zahraničních věcí Ruské federace Sergej Lavrov, že američané organizují v Sýrii na hranici s Tureckem početnou kurdskou menšinu, aby zde vytvořili kurdský stát, který by se odtrhl od Sýrie. USA zde údajně investovaly v posledních měsících stovky milionů dolarů do opravy infrastruktury kurdského území zničeného válkou a do obnovy orgánů kurdské samosprávy.

Velmi početná skupina Kurdů žije na druhé straně státní hranice v Turecku a USA dělaly vše proto, aby se tato kurdská menšina odtrhla se svým územím od Turecka a vytvořil se tak proamerický kurdský státní útvar. Proti tomu se ovšem postavilo Turecko a vyslalo do oblasti mohutné vojenské jednotky, aby zabránily rozbití tureckého státu.

Tato aktivita USA je v rozporu s aktivitami mezinárodního společenství tzn. RB OSN, ale i Sýrie, Turecka i Ruska, které chtějí zachovat celistvost Sýrie v hranicích před vznikem válečného konfliktu.

Současné americké avantýry na hranici Turecka s kurdskou menšinou by znamenaly vstup válečného konfliktu na Blízkém východě do nové spirály. Americká armáda by již byla přímým účastníkem tohoto otevřeného konfliktu proti členskému státu NATO Turecku, které má nejmodernější alianční výzbroj i proti Rusku a Sýriij. To by mohlo přerůst v začátek 3. světové války.

Trump zřejmě vidí tuto světovou hrozbu a rozhodl se s globalisty jednat. Jeho prohlášení o tom, že USA porazily islámský stát v Sýrii a američtí vojáci se vrací domů jako hrdinové jsou směšné, ale je to jediné, co má Trump k dispozici, aby si doma obhájil tento svůj krok! V podstatě prohlášení Trumpa můžeme číst jako: Zvítězili jsme! Ale zdrháme a zachraň se kdo můžeš, dokud je čas!"

A za druhé, Trump je znám jako člověk dělající politiku přes obchod. Ty stovky milionů dolarů investované do kurdské části Sýrie se mu zdají být "špatně investované peníze" v dané konstalaci sil kolem Sýrie. Ve hře prý je i objednávka z Turecka na nové americké rakety za 3,5 miliardy USD.

Takže, je předčasné jásat a dělat závěry o stahování americké armády ze Sýrie. Nejdříve se bude muset vybojovat mír pro Sýrii v samotných USA! A tam budou v těchto dnech létat jiskry a možná i něco jiného!
 

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM