Na východě Ukrajiny eskaluje vojenské napětí

25. 12. 2018

Ukrajinská armáda na přímý rozkaz prezidenta Porošenka v těchto dnech koncentruje svoje vojska na hranici s Doněckou národní republikou (DNR). Je to spojeno s tím, že v 10 oblastech Ukrajiny je vyhlášen válečný stav, který končí cca za týden, po incidentu v Kerčenském průlivu, kdy ruské námořnictvo zajalo tři vojenská plavidla Ukrajiny. Očekává se proto nějaká velká provokace, aby tento válečný stav mohl být prodloužen. A není vyloučena ani vojenská ofenzíva ukrajinské armády, protože koncetrace ukrajinských vojsk na hranici s Doněckem je nyní obrovská. 

Hlavní úder ukrajinské armády a průnik frontou se očekává ve směru města Gorlovka, přesněji Golma. Zde je soustředěno největší množství obrněné techniky a hlavní fašistické oddíly „Donbass“ a „Štorm“, jejichž příslušníci už vraždili civilní obyvatelstvo na Donbase při předchozích ofenzívách. 

Nad Donbasem létá v těchto dnech množství bezpilotních průzkumných letounů typu „Leleka“ ukajinské armády, které mapují sklady střeliva, rozmístění vojsk, techniky, a obranných postů DNR. 

Ukrajinská armáda prý v posledních dnech zvýšenou měrou manévruje s technikou na linii styku armád a vytváří zde klamné seskupení vojsk, která se po čase mění s cílem, zamaskovat hlavní směr úderu.

Cílem tohoto vojenského úderu má být vrazit klín mezi Doněckou a Luhanskou národní republiku, oddělit je od sebe koridorem, tím narušit přesuny vojsk, techniky i zásobování a pak jednu republiku po druhé vojensky porazit.

Již dvakrát se o to ukrajinská armáda pokusila a vždy byly značné vojenské síly ukrajinské armády obklíčeny v kotli, kdy je nejdříve nechali proniknout do hloubky území DND a pak je uzavřeli v kruhovém obklíčení. 

Naposledy v kotli u Debalceva, kde bylo obklíčeno 80.000 ukrajinských vojáků s nejmodernější vojenskou technikou, včetně tanků, raketometů, děl, a jiné techniky, kterou tam museli ukrajinští vojáci zanechat, aby mohli beze zbraně odejít domů. 

DNR má nyní dostatek zbraní i munice po ukrajinské armádě, aby se mohla bránit. 

Druhý úder se má vést z jihu od Mariupolu směrem na Šachťorsk s cílem proniknout až k hranici s Ruskou federací. Mluvčí armády DNR, plukovník Eduard Basurin k tomu říká, že se v podstatě jedná o plán z roku 2014.

Nedávný incident v Kerčenském průlivu je svázán s přípravou této vojenské ofenzivy. Ukrajinská armáda by potřebovala palebnou podporu svých lodí z Azovského moře. Ruské námořnictvo tam ukrajinský vojenský námořní flot nepustilo.

Prezident Porošenko podle Basurina hraje vabank o svůj politický kredit. V březnu se budou konat na Ukrajině prezidentské volby a Petro Porošenko nemá dostatečnou podporu obyvatel, aby v těchto volbách vyhrál. Potřebuje se ukázat jako silný a rozhodný prezident, potřebuje nějaké vítězství! Nemá problém tomu obětovat tisíce životů lidí na Donbasu!

Z jiných informačních zdrojů jsme se dozvěděli, že Porošenko, který vlastní na Ukrajině čokoládovny a říká se mu „čokoládový král“, vlastní údajně také továrny na výrobu zbraní. Vyrábí minomety a jinou vojenskou techniku. Tento válečný business a státní zakázky mu prý vynášejí více zisku než čokoláda. 

S Porošenkem jsou údajně nespokojeni také američané, kteří by chtěli vyostřit situaci na východě Ukrajiny, aby bylo zataženo Rusko přímo do války a mohli se proti němu uplatnit další sankce. Američané jsou ochotni a připraveni na Ukrajině bojovat do posledního ukrajinského vojáka! Porošenko se tomu ale brání, jemu vyhovuje z hlediska obrovského businessu neustálé napětí a prodlužování tohoto stavu. 

Obyčejní lidé už toho ale mají dost, chtějí žít konečně v míru. Na Ukrajině probíhá proces postupné proměny veřejného mínění, kdy přestávají zabírat líbivá slova vrcholných politiků a masáže medií. Ekonomika Ukrajiny zoufale padá, lidé už prozřeli a vzrůstá tam lidový vzdor a hněv.

Obránci donbaské hranice hovoří o tom, že si nelze představit ústup z této hranice! To je červená linie, za námi je Doněck, Gorlovka, Enakijevo – tam svítí na ulicích vánoční girlandy a novoroční jolky, lidé prožívají tyto svátky v klidu a míru, v kruhu svých rodin a přátel. 

Tady v zákopech na frontě je to podstatně horší, říká Basurin. Tady si nelze zapálit ani cigaretu. Okamžitě po tom světle cigarety střílí ukrajinský odstřelovač.

Ruské ministerstvo zahraničních věcí, prostřednictvím tiskové mluvčí Marie Zacharorové také upozorňuje na stupňování vojenského napětí na této hranici. Uvádí, že na Ukrajinu dorazili příslušníci 77 - brigády psychologických operací britské armády, kteří spolu s centrem kybernetických operací NATO chystají nějakou velkou provokaci v kyberentické oblasti.

Podle Zacharovové je evidentní, že se jedná o umělé stupňování vojenského napětí v oblasti. Situace je velmi vypjatá!

 

 

 

 

 

Fotogalerie

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM