Prezident Miloš Zeman přednesl tradiční Vánoční poselství

26. 12. 2018

Na začátku poděkoval svým voličům. „Bylo jich téměř tři miliony. Nesmírně si toho vážím a slibuji, že i nadále budu usilovat o obranu národních zájmů a suverenity České republiky jak v oblasti migrace, tak v oblastech dalších. Slibuji, že i nadále budu podporovat ekonomickou diplomacii, jak náš vývoz do zahraničí, tak investice. A konečně slibuji, že i nadále se budu setkávat s normálními občany tváří v tvář," prohlásil Zeman. Poděkoval, ale i těm, kdo odevzdal hlas jeho konkurentům, za účast ve volbách. Následně navrhl povinnou volební účast, protože v komunálních a senátních volbách byla účast menší než v prezidentských.

Také se Zeman vyjádřil k několika ekonomickým tématům. Varoval například mezi obchodní válkou mezi USA a Čínou a brexitem. Zmínil i nedostatek pracovních sil, který brzdí ekonomický růst.

Blíže ke konci projevu vysvětlil, proč by koalice neměla opouštět Afghánistán. Podle jeho názoru by jinak mohlo dojít k zopakování 11. září.

Podle jeho slov je třeba, aby lidé protestovali proti něčemu konkrétnímu, jako to bylo se "žlutými vestami", kdy protestovali proti zvýšení spotřební daně na benzin. Ale demonstrovat proti vládě v podmínkách svobodných voleb je pohrdáním vůlí voličů. Připomněl v souvislosti s tím dva Masarykovy citáty.

Co se týče zahraniční politiky, gratuloval Visegrádské čtyřce, která dosáhla téměř nemožného — odmítnutí migračních kvót.

Došlo i na špionománii. Sdělil, že mu jeden jeho přítel řekl, že Číňané skutečně provádějí technologickou špionáž. Snaží se prý pochopit, proč české vlaky jezdí tak pomalu, zatímco jejich dosahují rychlosti 300 km/h.

Celé Vánoční poselství zde:

Autor: 
Vložil: jk
Zdroj: 
https://cz.sputniknews.com/ceskarepublika/201812268805888-zeman-vanocni-poselstvi/