Církevní hodnostáři se čertí

28. 12. 2018

Za nehoráznost označil vydání knihy poslance KSČM Miroslava Grebeníčka o takzvaných církevních restitucích a majetkuchtivosti církve generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl. Zkritizoval také ministra kultury za ČSSD Antonína Staňka, který se křtu knihy zúčastnil.

»Zaznamenal jsem, že v souvislosti se křtem mé knihy Ve znamení kříže je ideologicky a velmi účelově napadán ministr kultury. V té souvislosti sděluji, že svolavatelem akce, který pozval mimo další osobnosti také ministra kultury, byl ředitel Ottova nakladatelství Vlastimil Svoboda,« upozornil Grebeníček. »Tím, kdo při křtu knihy se ujal oslovení přítomných k vydané knize a k tématu takzvaných církevních restitucí a vývoje postojů římskokatolické církve, byl respektovaný ústavní právník profesor Václav Pavlíček. Po něm vystupovali europoslanec Jiří Maštálka a předseda správní rady České nadace 2000 Jaroslav Kubínek. Autor knihy pak před účastníky ocenil vystoupení profesora Pavlíčka, postoje exministra kultury Vítězslava Jandáka a připomněl statečné občanské postoje spisovatelky Lenky Procházkové, která písemně vyjádřila přesvědčení o přínosu publikace, která se věnuje tomuto tématu,« doplnil Grebeníček.

Pokud tedy nyní podle Grebeníčka někteří ideologové účelově bombardují ministra kultury, který přijal pozvání ředitele nakladatelství, neznamená to, že se ministr s autorem a obsahem knihy ztotožnil. »Ministr Antonín Staněk promluvil o názorové pluralitě a v té souvislosti také zvedl číši a vyzval ke společnému přípitku,« popsal poslanec KSČM.

Prachobyčejné křupanství

Grebeníček se dále podivil, že některé sdělovací prostředky následně bez znalosti skutečného obsahu a průběhu akce publikovaly neomalené reakce někdejšího faráře Daniela Hermana, expremiéra Mirka Topolánka a exministra zemědělství Mariana Jurečky, které zaváněly nedemokratickou nesnášenlivostí inklinující i formou k prachobyčejnému křupanství. »Ani jeden z nich na akci nebyl přítomen, knihu nečetl, ale bombastické žvásty vypouštějí s lehkostí osob zcela prostoduchých,« konstatoval.

Co se týče ministra kultury Staňka, Grebeníček uvádí, že ho měl možnost poznat jako řadového poslance v příslušném parlamentním výboru. »Viděl jsem v něm člověka, který ovládá problematiku resortu kultury, což se pak projevilo při jmenování ministrem. Na rozdíl od někdejšího ministra Daniela Hermana, který odbornost a kultivovanost nahrazoval bezduchou ideologizací a nekřesťanskou nesnášenlivostí,« popsal.

»V podobných nekulturních a nesnášenlivých útocích spatřuji projevy zhrzenosti ideologů. Jistému politickému okruhu se hodí cokoliv k pokusům, jak okopávat vládu Andreje Babiše. V tomto případě je pozoruhodné, jak nesnášenlivě reagují na to, že si někdo dovolí mít jiný názor a projeví na rozdíl od nich schopnost kultivované demokratické diskuse a respektování plurality názorů,« uzavřel Grebeníček

Fotogalerie

Autor: 
Tomáš Cinka
Zdroj: 
Haló noviny