Izraelský hon na čarodějnice proti propalestinskému hnutí BDS

9. 1. 2019

Mezinárodní Hnutí za bojkot, odejmutí a sankce proti Izraeli (The international movement for Boycott, Divestment and Sanctions against Israel; BDS) musí dělat něco správně! Za 13 let kampaně na obranu palestinských lidských práv a práva na vlast odmaskovalo dlouho skrývané skutky Izraelského státu. Izrael zahájil ostrý odpor proti BDS důvěrně známou taktikou - lhaním, zastrašováním a fanatickým zákonodárstvím.

Díky BDS většina světa teď ví, že Izrael po sedm desetiletí kradl palestinskou půdu, aby budoval výlučně židovský stát. Vězní stovky Palestinců bez obvinění nebo procesu a tisíce za to, že protestují proti útlaku. Blokuje ožebračené obyvatele Gazy. V apartheidním společenství odděluje Židy od Arabů.

Během neutuchajících velkých demonstrací za návrat izraelští odstřelovači u plotu na hranici Gazy téměř 200 neozbrojených demonstrantů zabili a přes 18 000 jich zranili. Jen za jeden den vojáci nejméně 61 Gazanů zmasakrovali a dalších 2 700 zranili během květnových protestů proti Trumpově přemístění velvyslanectví USA do Jeruzaléma.

Úspěchy BDS. Světové veřejné mínění, a skutečně i židovský svět, se přidalo ke kritikům Izraele a zastáncům Palestinců, kteří volají po jediném, sekulárním státu se stejnými právy pro všechny. BDS bylo založeno v roce 2005. Od té doby tucty amerických studentských samospráv a akademických organizací schválily univerzitní bojkoty. Z izraelských bank byly staženy penzijní a církevní fondy. Z Izraele se stáhly (některé) významné evropské firmy. Izrael trvale bojkotují hudebníci a další umělci.

Kampaň BDS se točí kolem tří zásadních požadavků: (1) svobodu stálým obyvatelům okupovaných území; (2) rovnost palestinským občanům Izraele; (3) právo na návrat palestinských uprchlíků v diaspoře. Takto definováno, politika BDS odporuje výhradním a segregačním zásadám sionismu. Jak říká izraelský velitel bitvy proti BDS Yossi Kuperwasser: „Základní otázkou je, zda [BDS] úspěšně vštípí mezinárodní diskurs, zda je Izrael coby židovský stát nelegitimní.“

Izraelský hon na čarodějnice. Úspěšná činnost a osvěta BDS vehnaly Izrael do zoufalé kampaně za umlčení BDS. Tajná webová stránka Canary Mission (www.canyrymission.org ; pozn. překl.) zveřejňuje a rozesílá černou listinu propalestinských studentů a učitelských sborů a obviňuje je ze spojenectví s „palestinskými teroristy k zachování BDS a k nenávisti vůči Židům“. Návštěvníkům Izraele jsou uzavřeny hranice, pokud mají styky s BDS.

Izrael vydal v červenci 2018 nový základní zákoník, jenž určuje hebrejštinu za jediný úřední jazyk (původně jimi byly i arabština a angličtina), a prohlašuje, že právo na sebeurčení mají jen Židé. Proti tomuto zákonu demonstrovaly v srpnu v Izraeli desetitisíce Židů i Arabů.

V USA je izraelská odveta podepřena Trumpovým Bílým domem, sionistickými organizacemi a zákonodárci. Ti všichni chybně definují antisemitismus jako běžné kritizování Izraele. Sionista Kenneth Marcus z úřadu pro lidská práva Ministerstva školství (USA) otevřeně plánuje použití této definice k obžalobě propalestinských studentů. Mezitím školy sužují skutečné antisemitické útoky a 27 zabitých v pittsburghských židovských synagogách. Bílý nacionalistický vrah předtím šířil po internetu rasistické, proti​imigrační, antisemitské nálady.

Dva tucty států přijaly zákony proti činnosti, podporující Palestinu. Jedno texaské město, zničené hurikánem Harvey, se snažilo donutit příjemce finanční pomoci, aby podepsali závazek, že nebudou bojkotovat Izrael. Potom tu je „Zákon o vědomí si antisemitismu“ (the Anti-Semitism Awareness Act), návrh zákona v Kongresu, jenž židovská mírová organizace Jewish Voice for Peace charakterizuje coby „cynický pokus umlčet lidská práva v univerzitních kampusech“.

Na obranu svobody projevu. Takové fanatické zákony galvanizují BDS a jejich spojence, hájící svobodu projevu. V několika státech se formují koalice a hromadí se - a jsou vyhrávány - soudní procesy. K této naléhavé obraně svobody projevu se jistě přidají obhájci sociální spravedlnosti. Základem je na mnoha frontách v zemi vzdorovat útokům bělošské vyvyšující se ultrapravice. Boj proti lžím a terorizování se dá vyhrát nebojácnou, všeobecnou obranou pravdy a lidských práv.

8. ledna 2019, MONICA HILLOVÁ pro FREEDOM SOCIALIST

Překlad Vladimír Sedláček