Výbušný rozhovor. Zeman: BIS a NÚKIB ohrozily ekonomické zájmy země. Čína může přijít s odvetou

11. 1. 2019

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro TV Barrandov uvedl, že Čína kvůli varování českých úřadů před výrobky Huawei připravuje odvetná opatření. Podle jeho názoru jsou v ohrožení investice společností Škoda Auto a PPF v Číně.

„Podle informací, které mají někteří členové vlády, Čína po této kampani proti společnosti Huawei připravuje odvetná opatření, a ta by měla zasáhnout několik oblastí," prohlásil Zeman.

Prezident připomněl, že při jeho minulé návštěvě Číny uzavřela Škoda Auto dohodu o investicích. Také skupina PPF v Číně nedávno uzavřela dohodu o sítích 5G. I tato spolupráce je podle Zemana ohrožena.

„Pokud bude Čína omezovat svou podporu této investiční aktivitě, tak to neblaze zasáhne nejen tento podnik, ale i automobilový průmysl a tím i českou ekonomiku," řekl Zeman pro televizi Barrandov.

Zeman se ostře ohradil i proti řediteli Bezpečnostní informační služby (BIS) Michalovi Koudelkovi a šéfovi Úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Dušanovi Navrátilovi, jejichž úřady varovaly před možnými riziky čínských technologií. Prezident země zdůraznil, že oba muži ohrozili české ekonomické zájmy v Číně, aniž by prezentovali konkrétní důkazy.

„(Koudelka a Navrátil) to dělají buď z blbosti, nebo za peníze," poznamenal Zeman.

Vložil: jk