Josef Šenfeld versus vůdce Pirátů Bartoš o Sněmovně: Funguje? Anebo nefunguje?

15. 1. 2019

»My chceme, aby ta Sněmovna začala fungovat,« prohlašuje v těchto dnech z jednoho poutače České televize vůdce Pirátů Ivan Bartoš. Funguje, nefunguje? Jak víme, funguje. Má své orgány, schází se, poslanci hlasují, schvalují zákony, můžeme se dokonce přesvědčit, že pravicové opozici se nelíbí snad všechno, s čím vláda přijde, protože televize nám občas nějakým tím šotem dokonce přiblíží její jednání. Takže ještě jednou: Funguje. Kde je tedy problém?

Na výše položenou otázku existuje ovšem odpověď. Tou chybou Poslanecké sněmovny je totiž to, že Piráti zatím nemohou o všem rozhodovat. Že sice mluví, často velmi zmateně, do všeho, ale rozumná trpící většina jejich nápady, často jen výkřiky, nebere vážně. Strana, která se před parlamentními volbami nechala dokonce slyšet, že jejím cílem je postavit se do čela nejen Sněmovny, ale i vlády a změnit ustálené zvyklosti, připomínám také ono známé »pusťte nás na ně«, »na ně« zatím, což je hodno pochvaly, puštěna nebyla. Přitom za hesly o transparentnosti, rovnosti a modernosti nabízí likvidaci posledního státního majetku (viz povinné zveřejňování smluv na rozdíl od soukromého sektoru), vstřícnost k přijímání migrantů či další omezení svobody člověka jeho svázáním s bezbřehou digitalizací a tedy vlastně i shromažďováním osobních dat. A to se nezmiňuji o snaze zpřístupnit jisté množství drog jejich uživatelům a jisté přístupnosti k Sorosovým nápadům vedoucím k tzv. multikulturnosti.

Dal jsem otázku: Funguje, nebo nefunguje Sněmovna? Má pravdu Pirát Bartoš hovořící nám v tomto smyslu z poutače České televize? Odpovídám: Sněmovna funguje, rozhoduje demokraticky a je štěstím, navzdory propagaci v České televizi, že nad Sněmovnou nevládne pouze pirátská vlajka a nerozhodují zájmy, které by se nám jednou nemusely vyplatit.

(Kráceno: admin)

Autor: 
Josef ŠENFELD, předseda OV KSČM Litoměřice
Zdroj: 
ihalo.cz