Černý týden pro ministra zahraničních věcí ČR Tomáše Petříčka /ČSSD/

28. 1. 2019

V týdnu, od 21.1. do 26.1.2019 se odehrály důležité události z hlediska mezinárodní politiky. Sledovali jsme pozorně kroky nového ministra zahraničních věcí České republiky pana Mgr. Tomáše Petříčka Ph.D. (nar. 1981, Rokycany), a jím řízeného Ministerstva zahraničních věcí, který je ve funkci ministra teprve od 16.10.2018. Sledovali jsme, jak na tyto klíčové události bude pan ministr, či jím řízené ministerstvo reagovat.

Dnes už máme hodnocení: Nedostatečná!

V podstatě zklamání z pana ministra a obava o Českou republiku, co tento člověk je schopen všechno jménem České republiky podepsat, nebo odsouhlasit!

První událostí - byl opakovaný raketový noční útok z 20.1 na 21.1. 2019 na Sýrii (z nedělě na pondělí) ze strany židovského Izraele. Jednalo se o opakovaný akt státního terorismu ze strany Izraele vůči členskému státu OSN Sýrii. Opakovaný útok (píšeme o tom v jiném článku na těchto www stránkách), který může vyprovokovat velký válečný požár na Blízkém a Středním východě, protože Sýrie prohlásila, pokud tento opakovaný a zákeřný vojenský raketový útok Izraele opět neodsoudí Rada bezpečnosti OSN (mezinárodní společenství), tak si Sýrie vyhrazuje právo na symetrickou vojenskou odpověď vůči Izraeli. Tzn. vojenský střet se zemí, která vlastní jaderné zbraně i když je nikdy oficiálně mezinárodnímu společenství nepřiznala!

Reakce ministra Petříčka na tento agresivní vojenský akt Izraele a jím řízeného Ministerstva zahraničních věcí ČR byla - čistá nula!?! Žádná výzva ke klidu zbraní, žádné odsouzení raketového útoku, žádné sankce vůči agresorovi! Absolutně nic! Politická impotence pana ministra!

Druhá významná událost - se odehrává v těchto dnech ve Venezuele! Tamní předseda parlamentu /reprezentant pravice/ se sám prohlásil za prezidenta země, ačkoliv v demokratických prezidentských volbách, kdy kandidovalo více kandidátů zvítězil někdo jiný, současný prezident a levicový kandidát Nicolás Maduro, který získal podporu většiny venezuelských voličů (68%) hlasů všech voličů, kteří se těchto přímých prezidentských voleb zúčastnili! Tohoto samozvaného prezidenta podpořily USA a 13 další zemí, ze 160 zemí světa a nepřímo i EU.

Ministr Petříček nebyl opět schopen k této mezinárodní události, která je flagrantním porušením principů základů demokracie i učebnicovým příkladem hrubého vměšování USA do vnitřních záležitostí Venezuely, zformulovat samostatnou, jasnou českou pozici. Stejně jako jeho předchůdce Lubomír Zaorálek /ČSSD/, se i on schovává za jakési „jednotné“ stanovisko Evropské unie, které je ve výsledku pobuřující, mnohovýkladové, zavádějící a falešné!

Bývalý ministr Zaorálek měl v zahraniční politice jediný princip, který uznával a kterým se řídil. „Hlavně udržet v Evropské unii jednotu“! Jinak je jedno co se děje! Hlavně když budeme v EU jednotní! Hodnocení události z pohledu mezinárodního práva bylo pro něj vždy až druhořadé! Hlavně jednotu! Proto to také tak ve světě vypadá!

V kuloárech se mluví o tom, že ač krátce ve funkci, by měl být ministr Petříček, jako reprezentant ČSSD odvolán z funkce, jako neschopný a že by měl být nahrazen někým schopnějším.

Vzhledem k tomu, že svět balancuje na pokraji velké války a že je potřeba podporovat a bojovat za dodržování mezinárodního práva a bránit mír, pokud se týká odvolání ministra Petříčka z funkce? Včera pozdě!

Ministr Petříček už svůj čas vyčerpal! A propásl šanci, kdy mohl dokázat, že je schopen tuto zodpovědnou funkci ministra zahraničních věcí vykonávat! V zájmu míru, dodržování mezinárodního práva, demokracie a spravedlnosti! Občané České republiky od něj čekali mnohem více, než jen, že bude dělat někomu za mořem zdvořilého „kývacího panáka“!

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM