Bystřická (KSČM): Mladá poslankyně za Piráty svou neznalostí ohrožuje naše nejmenší

2. 2. 2019

Jana Bystřická se na fb profilu ostře ohrazuje vůči vyjádření poslankyně Olgy Richterové (Piráti). V pořadu TV Nova 1. února 2019 na otázku redaktora zda nadále zachovat kojenecké ústavy bez přemýšlení odpověděla razantně ne!

Toto vyjádření Jana Bystřická ostře odmítá a svůj názor opírá o 31- leté zkušenosti z práce dětské sestry v kojeneckém ústavu, dnes  Dětském centru v Plzni. Odmítá její názor na zrušení kojeneckých ústavů. Naopak. Kojenecké ústavy zachovat a rozvíjet! Je to zatím jediná ověřená, funkční a zachraňující péče o děti tam, kde rodičovská péče z různých důvodů selhává. Paní poslankyni doporučuje, aby, než bude příště o kojeneckých ústavech hovořit, nějaké navštívila, seznámila se s jejich problematikou a jejich každodenním životem.  Odmítá názor, že do kojeneckých ústavů jsou umísťovány děti pouze z nějakých sociálních nebo bytových důvodů a mají význam jen pro děti handicapované.

Měla by vědět, že děti jsou do těchto ústavů vždy přijímány na základě rozhodnutí soudů nebo na žádost rodičů z velmi vážných důvodů. Tyto důvody se všestranně ověřují! V kojeneckých ústavech jsou převážně děti, které jsou ohroženy na zdraví a dokonce na životě právě ze strany svých rodičů. Jsou to děti alkoholiček a matek drogově závislých, děti týrané či zanedbané.

V závěru svého článku se ptá. Proč tyto ústavy někomu tak vadí? Je přesvědčená, že je to především kvůli finančním prostředkům, kterými stát přispívá na jejich provoz. Je snadné něco zrušit (jako např. jesle v 90 letech) a po nějaké době zjistit, že to bylo špatně. Je moc ráda, že Dětskému centru v Plzni (příspěvková organizace města) fandilo a fandí vedení města. Vyjadřuje přesvědčení, že názor paní poslankyně Olgy Richterové je jen úlet z neznalosti a nepadne v Poslanecké sněmovně na úrodnou půdu!

Autor: 
jk, Jana Bystřická na fb
Zdroj: 
Vlastní, (fb)