Žádáme od Vás vysvětlení pane prezidente!

6. 2. 2019

Podle sdělení pana Jiřího Ovčáčka, ředitele tiskového odboru Pražského hradu, prezident České republiky pan Miloš Zeman zaslal ve středu, dne 6. února 2019, blahopřejný dopis Juanu Gerado Guaidó Márquezovi, předsedovi venezuelského Parlamentu a samozvanému prezidentovi Bolívarovské republiky Venezuely tohoto znění: 

Vaše Excelence,
dovolte mi, abych Vám co nejsrdečněji poblahopřál k Vaší odvaze převzít v souladu s venezuelskou ústavou odpovědnost za venezuelský národ a dovést ho ke svobodným a demokratickým volbám. Přeji Vám mnoho štěstí ve Vašem úsilí a pevně věřím, že Vaše snaha bude úspěšná. 

Rád bych využil této příležitosti a pozval Vás k návštěvě České republiky. Česká republika oslaví v tomto roce třicáté výročí sametové revoluce a doufám, že i Vaší zemi se přechod k demokracii úspěšně podaří. Věřím, že brzy dojde k posílení vzájemných vztahů mezi našimi zeměmi.  

S úctou 
Miloš Zeman, prezident České republiky

 

Obracíme se k panu prezidentovi Zemanovi:

Naše žádost na Vás, pane prezidente, ohledně vysvětlení Vašeho dopisu spočívá v tom, jestli byste byl tak laskav a mohl nám členům KSČM a mnoha Vašim voličům z řad nestraníků, kteří Vám dali svůj hlas ve volbách prezidenta sdělit, co Vás vedlo k napsání tohoto dopisu, který velmi pobouřil mnoho Vašich voličů proti Vám?

Za druhé. Jaké volby ve Venezuele máte na mysli ve Vašem dopise pane prezidente? Parlamentní nebo prezidentské volby? Protože jestli jste si nestačil všimnout, tak ve Venezuele problěhly v roce 2018 přímé prezidentské volby za účasti několika kandidátů z celého politického spektra, pod dohledem mnoha zahraničních pozorovatelů, kteří shledali v písemním protokolu tyto volby za legitimní!

Tyto volby pane prezidente vyhrál, jak je všeobecně známo, levicový kandidát Nicolás Maduro, který získal cca 68 % hlasů všech venezuelských voličů, kteří se zúčastnili těchto prezidentských voleb! Bylo jich několik milionů!

Z rozhorčených reakcí Vašich voličů na sociálních sítí vyplývá, že Vaši voliči pane prezidente, jsou zaskočeni adresováním i obsahem Vašeho dopisu a jsou zklamáni Vaším postojem!

Čekají na vaše vysvětlení a diskutují nad otázkou, zda jste ztratil schopnost vnímat politickou realitu a cit pro politiku, nebo je to jen Vaše politické klopítnutí? Rozhodují se, zda Vás mají v politice opustit a od teď veřejně kritizovat, jako to už dělá mnoho občanů této země, či zda Vás mají dále podporovat?

Jste na řadě, pane prezidente! Čekáme, co nám k tomu řeknete!

 

Níže je odkaz na dopis pana prezidenta:

https://www.hrad.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/aktualni-tiskove-zpravy/...

 

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM