Vměšujeme se do záležitostí jiného státu a papouškujeme názory USA. Neměli bychom být jen lokajem cizích států, řekl na Českém rozhlasu Pawlas

16. 2. 2019

Zahraniční politika České republiky a pozice Tomáše Petříčka na postu ministra zahraničí. To bylo téma na Českém rozhlasu Plus i Radiožurnálu, kde byli hosty Daniel Pawlas (KSČM) a Martin Netolický (ČSSD).

"Petříčkovi především vyčítáme jeho pozice vůči Ukrajině a Venezuelu. Nás velice zaráží, co se týče Ukrajiny, jeho postoj a neschopnost vyjádřit nesouhlas s banderovci, protože banderovci byli váleční zločinci, což potvrdil i norimberský tribunál, takže pro nás je velice překvapující, že pan ministr nebyl schopen na Ukrajině toto deklarovat jako postoj České republiky.  A co se týče třeba Venezuely, tam proběhly prezidentské volby, byl zvolen prezident a my se jako Česká republika vměšujeme do záležitostí jiného státu a víceméně servilně papouškujeme názory Spojených států a dalších zemí. A myslím si, že Česká republika je suverénní zemí, má svojí suverénní zahraniční politiku a podle toho bychom se měli prezentovat a nebýt nějakým lokajem nějakých cizích zájmů," řekl mj. Pawlas.

Více v záznamu.

Video: