Vojtěch Filip: Všichni proti Íránu?

18. 2. 2019

Alois Jirásek napsal krásný román, „Proti všem" a popsal české národní dějiny v době husitské.  Nyní jsme svědky neskutečného tlaku, který vyvíjejí USA na své západní spojence, opět jen ve svém obchodním zájmu, aby se přidali k sankcím proti Iránu. Spojené státy tak mají nového nepřítele. Poražený „Islámský stát" se již obehrál, KLDR také, tak na řadě je nový tzv. „padouch", kterým má být pro tento rok, případně déle, Írán. Na mezinárodní konferenci o Blízkém východu, která se uskutečnila tento týden ve Varšavě, se přece na novém společném nepříteli shodli Arabové společně s Izraelci. Jaká to náhoda, že? Společný nepřítel zkrátka sbližuje. To vše samozřejmě pod dohledem Spojených států, které ve Varšavě reprezentovali šéf americké diplomacie Mike Pompeo a americký viceprezident Mike Pence. Oba Írán označili za největší hrozbu stability regionu. Musím dodat, že na konferenci Írán nikdo nepozval. Proč taky, vždyť „o nás bez nás", to je heslo, které se v minulosti osvědčilo třeba v Mnichově! Už předem totiž Teherán všichni odsoudili.

Viceprezident USA Mike Pence navíc apeloval na evropské státy, aby odstoupily od dohody o íránském jaderném programu. Navíc zástupci USA kritizovali Evropu za to, že se nepřipojila k sankcím USA proti Íránu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který si přijel do Varšavy pouze za účelem politické kampaně, pak vše odkýval a zároveň označil konferenci za historický obrat. Prostě skutečná politika USA, ale i ostatních přikyvovačů.

Vojtěch Filip, předseda ÚV KSČM a 1. mpř. PSP ČR