Grospič na TV Seznam: Myslíme si, že zahraniční politika by měla zosobňovat i národní zájmy, tzn. zájmy našich občanů, a v jejich zájmu přece není uznání fašismu

19. 2. 2019

Místopředseda ÚV KSČM Stanislav Grospič byl v pondělí 18. února hostem Večerních zpráv na TV Seznam.  S moderátorem Filipem Horkým diskutoval o podpoře vládě.

"KSČM mluví za zemi, v níž působí, tedy za Českou republiku. A zahraniční politika české vlády není dělána v souladu se zájmy České republiky a spíše kopíruje zájmy našich, dejme tomu, současných spojenců, za které jsou označovány např. Spojené státy americké, Německo, Evropská unie... Nelíbila se nám návštěva ministra Petříčka na Ukrajině, zejména proto, že se nedovedl ohradit proti uznání banderovců jako válečných hrdinů Ukrajinským Parlamentem, přičemž musel dobře vědět, že tato organizace byla mezinárodním Norimberským tribunálem prohlášena za zločineckou. Myslíme si, že zahraniční politika by měla zosobňovat i národní zájmy, tzn. zájmy našich občanů a v jejich zájmu přece není uznání fašismu. Za velice diletantské a unáhlené rozhodnutí považuji to, že vláda schválila návrh přednesený Petříčkem, uznat J. Guaidóa prozatímním prezidentem Venezuely. Je to především vnitřní záležitost Venezuely. Je to rozhodnutí, které je rozporu s principy mezinárodního práva a Charty OSN. Teď chceme nejdříve jednat s hnutím ANO a jeho staronovým předsedou Andrejem Babišem. Toto jednání by mělo proběhnout někdy koncem tohoto týdne. Vyhodnotíme si toto jednání a pokud budeme cítit, že nespějeme k nějakému naplnění našich dohod nebo navrácení se do mezí programového prohlášení vlády, pak se o tom poradí naše stranické orgány a můžeme z toho samozřejmě vyvodit závěr, že naše podpora vládě není v tuto chvíli už možná," řekl na TV Seznam Grospič.

Celý rozhovor se Stanislavem Grospičem si můžete v rámci Večerních zpráv pustit na stránkách Večerní zprávy - seznamzprávy.cz. V odkaze v čase 17:13.

Mediální úsek ÚV KSČM
Seznamzpravy.cz