M. Semelová: Trosky pražského primátora Hřiba (zvoleného za Piráty)

18. 2. 2019

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) odmítl převzít záštitu nad akcí Českého svazu bojovníků za svobodu, svazu nezapůjčí dokonce ani sál. ČSBS chtěl na Staroměstské radnici uspořádat akci k 80. výročí okupace Československa nacistickým Německem. Hloupé argumenty pana Hřiba svědčí o tom, že ani zdaleka nedosahuje na primátorský řetěz. Toho by měl být hoden člověk, který vyznává hodnoty míru a lidského života. Který ví, zvlášť v dnešní době, jak důležité je připomínat si, kam nástup fašismu a nacismu dovedl svět. Člověk, pro něhož by měla být čest vzpomenout obětí druhé světové války i hrdinů, kteří bojovali za mír.

Pirátský primátor však očividně vyznává jiné priority a vzory. Za jím plánovanou úpravu části smlouvy mezi Prahou a Pekingem již sklízí potlesk z Tchaj-wanu. Není divu. Současná pražská koalice se totiž rozhodla odstranit ze smlouvy, podepsané městem v roce 2016,pasáž, v níž je deklarován souhlas s politikou jedné Číny, která je zároveň oficiálním stanoviskem ČR. Krátkozraký pohled na zahraniční i domácí politiku určitě není to, co bychom od primátora čekali. Bourání slovem i bagrem toho, co bylo vybudováno, by nemělo být necháno bez povšimnutí. A týká se to i jiné pražské záležitosti. Demoliční bagr v těchto dnech likviduje budovu Transgasu nad Národním muzeem, o jejíž záchranu usilovala laická i odborná veřejnost, která si je vědoma cenné hodnoty této budovy. Stavební úřad městské části Praha 2 však demolici budovy povolila, k jeho rozhodnutí nikdo v zákonné lhůtě nevznesl námitek. Lhůta uplynula 29. ledna letošního roku.

Uvidíme, zda v troskách, kromě Transgasu, původní smlouvy mezi Prahou a Pekingem i úcty k objektivní historii, nezůstanou i předvolební vábničky politických stran pražské koalice.

Autor: 
Marta Semelová, předsedkyně KV KSČM Praha