F. Zachariaše: Voda je zdroj života

28. 7. 2016

V České republice probíhá v současné době velký geologický průzkum, jehož cílem je zmapovat, kolik má republika pitné vody pod povrchem. Průzkum deklaruje, že z 58 hodnocených hydrogeologických míst jsou nejmenší zdroje v oblasti jižní Moravy v Dyjsko-svrateckém úvalu. Česká republika je bohužel třetím nejhorším místem v Evropě, co se týče množství zásob sladké vody na obyvatele.

Letošní zima, která nepřinesla mnoho sněhu, zásoby podzemních vod nijak nedoplnila, a tak musíme tuto problematiku intenzivně řešit. Voda se stává strategickou surovinou, bez níž se nedokážeme obejít. Možná málokdo ví, že skoro 2/3 území republiky pokrývají krystalické horniny, a ty, laicky řečeno, mají velmi nízkou schopnost jímat vodu.

V poslední době se snaží ministerstvo životního prostředí svými projekty chránit přírodu a pomoci zabezpečit či obnovit zdroje vody. Každý z nás však může přispět, ať už je to v případě zahrádkářů zachycováním dešťové vody, kterou je možné využít na zalévání, či v domácnostech, kde jsou dnes k dispozici různé spořiče vody. A máme tak možnost sami ovlivnit její spotřebu.

V posledních letech nás zasáhla velká vedra a meteorologové předpokládají, že se u nás stanou pravidlem. Chceme-li udržet přírodu i zdroje vody pro další generace, je třeba se tímto problémem intenzivně zabývat.

Autor: 
Filip Zachariaš, předseda OV KSČM Vyškov a kandidát pro volby do Zastupitelstva Jihomoravského kraje
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM