Hybridní válka USA proti Venezuele se stupňuje!

23. 2. 2019

V sobotu 23.2.2019 začala nová etapa hybridní války USA proti Venezuele. A to poté, kdy USA a venezuelské proamerické opozici nevyšel plán s „pseudoparlamentní demokracií“ odstavit řádně zvoleného prezidenta Venezuely. 

Kdy se v této situaci, pravicový předseda venezuelského Parlamentu Juan Quaido prohlásil 23.1.2019 samozvaným prezidentem Venezuely a to v rozporu s venezuelskou ústavou a všemi demokratickými principy, které jsou v demokratických zemích nedotknutelné! Tímto krokem nastal také rozpad venezuelského parlamentu, který je nyní v troskách a rozpad venezuelského státního zřízení.

USA spolu s několika „poslušnými“ lokajskými státy, včetně České republiky Quaida uznaly za prezidenta země. Uznal jej i prezident České republiky Miloš Zeman, který si tím uřízl pořádnou ostudu u svých voličů a v podstatě zpochybnil i svojí volbu, kdy byl zvolen prezidentem v přímých volbách občany naší země, stejně jako venezuelský prezident!  

A to navzdory tomu, že ve Venezuele proběhly v květnu 2018, přímé prezidentské volby, za účasti mnoha zahraničních pozorovatelů, kdy se o post prezidenta ucházelo několik kandidátů z různých stran politického spektra Venezuely, od prava do leva. V těchto volbách vyhrál suverénně kandidát levice, dosavadní prezident Nicolás Maduro, který získal téměř 68% všech odevzdaných hlasů! 

Jelikož nevyhrál favorit USA, tak USA tyto volby prohlásily za nelegitimní a neuznaly jejich výsledek.

V Caracasu a v jiných městech Venezuely proběhly v předchozích dnech demonstrace na podporu Quaida, ale pouliční demonstrace organizované na podporu legálně a demokraticky zvoleného prezidenta Maduro byly podstatně masovější a zcela přehlušily Quidovu pouliční podporu.

V českých veřejnoprávních mediích se o tom opět nemluví, ale nejvyšší představitele USA učinili v posledních dnech závažná prohlášení, vyhrocující situaci na americkém kontinentu.

Poradce prezidenta USA John Bolton prohlásil 22.2.2019, že dny levicového nikaragujského prezidenta Daniela Ortegy jsou sečteny! Ten samý Bolton už v listopadu 2018 prohlásil Kubu, Venezuelu a Nikaragui za „trojku tyranie“ na americkém kontinentu. Prohlásil, že si tyto země zaslouží v americkém pojetí „svobodu“ a „demokracii“! Prohlásil, že do Latinské Ameriky vstupuje „nový den“ a „světlo“, a že "socialismus zemřel"!

Nyní se objevují prohlášení amerických politiků i vojenských představitelů, že USA vojensky vstoupí do Venezuely, pokud tam vznikne humanitární krize! A právě tento scénář se rozehrává!

Američané posílají 23.2.2019 do Venezuely z Kolumbie několik kamionů s humanitární pomocí o kterou venezuelská vláda nikoho nežádala! Venezuela tyto kamiony zastavila na státní hranici a uzavřela 3 hraniční přechody s Kolumbií.

Jedná se o další provokaci USA, která má vystupňovat napětí a vytvořit záminku pro vojenskou agresi USA proti Venezuele! Prezident Trump údajně vydal příkaz pro konvoj, prorazit do Venezuely za každou cenu. Mezitím se rozpoutala informační bitva o to, očernit venezuelskou vládu a prezidenta před světem, že nechce dát zuboženému venezuelskému lidu „humanitární pomoc“ od USA! Že tam vládne strašlivý protilidový režim!

Pozorovatele poukazují na to, že z této vojenské agrese USA se může zrodit obrovský světový válečný požár. A že USA z něj nevyjdou bez újmy. USA chtějí odstranit jim nepohodlný socialistický režim ve Venezuele. Chtějí ovládnout a mít pod kontrolou těžbu a obchodování s venezuelskou ropou ve svůj prospěch, čímž by ovlivňovaly i ceny ropy ve světě. Chtějí vytlačit Čínu z venezuelských ropných trhů a odříznout ji od zdroje ropy. A je to i boj proti Ruské federaci, kdy Venezuela čile obchoduje s Ruskem a nakupuje jejich zboží, včetně zbraní! USA už takto podobně vyrabovaly Irák, Libyi i Sýrii, kde ale dostaly přes pracky a nyní se odtud stahují!

Ti, kteří se rozhodli veřejně podpořit Quaida a USA ve Venezuele, podporují porušování venezuelského i mezinárodního práva, včetně Charty OSN. Jsou na straně války, zabíjení a rabování!

V případě vojenské agrese USA do Venezuely budou USA potřebovat před světovým veřejným míněním politickou podporu ze světa. Máme se na co „těšit“, bude to divadelní tragédie o zlomených charakterech některých našich politiků.

Video - kde je vidět situace na Venezuelsko - Kolumbijské státní hranici:

https://www.youtube.com/watch?v=uLUNEky3s-Q

 

 

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM