Horká novinka ze Sýrie: Žádáme mistra zahraničí Petříčka, aby začal neprodleně jednat s USA o propuštění běženců z uprchlického tábora Ar-Rukban

3. 3. 2019

Drama v Sýrii kolem uprchlického tábora Ar-Rukban vrcholí. US Army zde zadržuje desítky tisíc syrských běženců jako svůj živý štít a rukojmí!

Podle dnešní noční informace z 3.3.2019 Syrského štábu pro navracení syrských uprchlíků z uprchlických táborů ze zahraničí i z tuzemska na osvobozené území Sýrie, které je pod kontrolou syrské vlády, americká armáda, která nezákonně okupuje části území Sýrie, zablokovala humanitární přístup do tohoto největšího uprchlického tábora Ar-Rukban u města At-Tanf. 

Američtí okupanti odmítli pustit to dotoho lágru kolonu autobusů vyslanou syrskou vládou, pod patronátem vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, která měla odvézt část uprchlíků z tohoto lágru do míst jejich bydliště! Američané tam drží uprchlíky jako své rukojmí, jako živý štít, který má chránit jejich nelegální vojenskou základnu v At-Tanfu na území Sýrie!

Obracíme se jménem tohoto syrského "Štábu pro uprchlíky..." a syrské vlády na všechny demokraty a humanitární organizace v naší zemi, aby pomohli vytvořit široký mezinárodní tlak na USA, aby američtí vojáci propustili uprchlíky, kteří chtějí odejít z tohoto lágru domů, do svých domovů! Očekáváme, že humanitární organizace jako Člověk v tísni, český zástupce v OSN, či v NATO a vláda na nejbližším zasedání vydají k tomuto nehumánnímu činu USA v krátké době své prohlášení a vyzvou USA k dodržování Charty OSN a lidských práv! Mezitím očekáváme jasnou reakci našeho Ministerstva zahraničních věcí k této pobuřující události našich spojenců z NATO, kteří se chovají v Sýrii jako zločinci!

Aktualizováno 3.3.2019

 

Původní text článku z 2.3.2019. 

Tento největší uprchlický tábor na území Sýrie se nachází v blízkosti státní hranice s Jordánskem u města At-Tanf. Je v něm v současné době více než 40.000 uprchlíků z různých míst Sýrie. Podmínky v tomto táboře jsou podle vysokého komisaře OSN pro uprchlíky katastrofické. Nedostatečné hygienické podmínky, nedostatek potravin, téměř žádná zdravotní péče, nedostatek léků. Lide umírají ve stanech, kde žije několik dalších lidí.

V bezprostřední blízkosti uprchlického tábora, na výsostném území Sýrie, si vybudovala armáda USA svojí nelegální vojenskou základnu, která je kryta tímto táborem. Díky velkému množství běženců zde není možné rozvinout bojovou činnost ze strany syrské armády a vytlačit americké okupanty z území Sýrie. Jak je všeobecně známo, USA nemají mandát Rady bezpečnosti OSN k vojenskému působení v Sýrii - členském státu OSN, ani k tomu nemají pozvání legální syrské vlády! USA tím bezprecedentně porušují mezinárodní právo, okupují část členského státu OSN a páchají zde válečné zločiny!

Armáda USA vytvořila kolem tohoto tábora a své základny bezpečnostní pásmo v okruhu 55 kilometrů a nikoho do tohoto prostoru nepouští. Kdo se pokusí projet, toho zastřelí. V tomto regionu s vědomím US army působí islamistické bojůvky, které terorizují místní obyvatelstvo a které v uprchlickém táboře rekrutují pod pohrůžkami bojovníky do svých řad..

Začátkem února 2019 se s pomocí vysokého komisaře OSN pro věci uprchlíků a iráckého a syrského Červeného půlměsíce podařilo poprvé dopravit do tohoto tábora konvoj humanitární pomoci, který však zlepšil situaci jen dočasně.

Podle zástupce OSN chce 95 % uprchlíků opustit tento uprchlický tábor a chce odejít na osvobozené území od islamistů kontrolované syrskou vládou. Americká armáda je však nechce propustit! Straší je brutalitou ze strany syrské vlády, kriminalizací a podobnými věcmi. Před světem to USA prezentují tak, že chrání tyto uprchlíky před zločinnou syrskou vládou!

Přes veškerou snahu se zatím nepodařilo vrchnímu komisaři OSN a syrské vládě vyjednat s američany propuštění těchto nebožáků z tohoto běženeckého lágru! Američané se tomu zuřivě brání! Po lidech, kteří chtějí z tábora odejít je požadována vysoká cena v amerických dolarech za možnost opustit tento tábor. Lidé ty peníze samozřejmě nemají a jejich zoufalost narůstá!

V pátek, dne 1. března 2019 se uskutečnila společná koordinační porada štábů Ruské federace a Syrské arabské Republiky pro navracení syrských uprchlíků na osvobozené území Sýrie a to za pomoci telekonference.

Zde je odkaz na celý videozáznam této konference v ruském jazyce – jako důkaz tamní situace:

https://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?id=12219510@egNews

Syrská vláda za podpory Ruské federace, vrchního komisaře OSN pro uprchlíky a za pomoci Červeného půlměsíce Sýrie (obdoba Červeného kříže) vyslala 1.3.2019 do tohoto tábora 6 kolon s komfortními autobusy, aby odvezli prostřednictvím vytvořených 2 dopravních koridorů tyto lidi do míst, kde chtějí žít, kde je jejich původní bydliště. Údajně 35.000 lidí se chce vrátit do oblasti Homsu, 2.800 do oblasti Der-Er-Zoru, 1.600 do oblasti Hamá a 1.200 do oblasti Allepo.

Syrská vláda jim garantuje bezpečnost. Po ověření totožnosti jim garantuje rychlé vydání ztracených osobních dokladů. V prvních dnech, než se budou moci vrátit do svých domovů jim poskytne veškeré zabezpečení, od ubytování, přes nocleh, potraviny, lékařské služby, a oblečení. Vláda garantuje připravenost škol přijmout děti do školních zařízení.

V Sýrii na osvobozeném území od islamistů probíhá mohutná rekonstrukce infrastruktury Sýrie. Celkem se přes přijímací centra syrské vlády vrátilo do svých bydlišť již 1.655.000 syřanů, z toho 370.000 ze zahraničí. V lednu 2019 to bylo 30.000 lidí z toho 26.000 ze zahraničí.

V Sýrii již bylo na osvobozeném území opraveno 5 186 domů. Celkem 141 lékařských zařízení (nemocnice, ordinace), 820 školních zařízení, 129 vodohospodářských zařízení jimiž se zásobují města a obce pitnou vodou, 161 pekáren, 600 elektro-energo zařízení (rozvoden, transformoven, místních transformátorů a vedení elektrické energie) a 14 260 podniků různé velikosti, které obnovily výrobu! Tyto práce dále pokračují.

V Sýrii probíhá částečná demobilizace, syrská vláda uděluje také amnestie mužům, kteří nenastoupili na rozkaz mobilizace do armády a uprchli do zahraničí.

V Sýrii jsou v současné době 3 problematické zóny z hlediska bojové činnosti. Největší problém je s islamisty, kteří jsou nyní soustředěni v oblasti Idlibu, nad níž po dohodě Ruska – Iránu - Turecka převzalo záštitu Turecko. V brzké době se očekává, že toto největší uskupení islamistů, kterých je zde dle informačních zdrojů několik desítek tisíc, budou vojensky rozdrceni.

Druhým bolavým místem v Sýrii je situace na řece Eufrat u turecké hranice, kde mají američané další svojí nelegální vojenskou základnu.

A třetím místem je právě vojenská základna USA v At-Tanfu, v jejíž ochranné zóně působí islamistické bojůvky. 

Stálý představitel Sýrie v OSA Bašár Al-Džafarí opakovaně na zasedáních orgánů OSN, včetně Rady bezpečnosti OSN při projednávání situace v Sýrii upozorňuje a protestuje v OSN proti nezákonné okupaci části Sýrie ze strany USA a páchané tam válečné zločiny US Army, a žádá OSN o pomoc. 

Nechce se věřit, že Českou republiku zastupuje v OSN jako stálý představitel naší země „lempl“, který by tuto skutečnost opakovaně přehlédl či přeslechl. Tyto zprávy chodí ministru zahraničních věcí Petříčkovi na stůl, je o nich informován!  Jeho reakce na tyto válečné zločiny, porušování mezinárodního práva, nelidské zacházení s občany Sýrie ze strany USA jsou nulové!!

V pátek, 1.3.2019, začal v Hradci Králové 41. sjezd ČSSD, na jehož úvodu stavěla elita ČSSD pomyslný dům z kostek, čímž si navzájem dokazovali, co se ČSSD podařilo vybudovat, protože v ČSSD zrovna panuje „blbá nálada“. Do tohoto domu vkládal kostku také ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček se slovy, že sociální demokracie musí prosazovat sebevědomou zahraniční politiku!  

Bravo pane ministře! Nestačíme se divit, jakou špínu a jaké gaunery ve světě jménem ČSSD podporujete! 

 

Fotogalerie

Uprchlický tábor Ar-Rukbar u města At-Tanfu
Uprchlický tábor Ar-Rukbar u města At-Tanfu
Uprchlický tábor Ar-Rukbar u města At-Tanfu
Uprchlický tábor Ar-Rukbar u města At-Tanfu
Uprchlický tábor Ar-Rukbar u města At-Tanfu
Fotografie z města At-Tanfu. Takhle tam probíhá boj s islamisty
Mapa Sýrie, na hranici s Jordánskem město At-Tanf, kde je americká základna
Autobusy vyslané syrskou vládou pro urchlíky do lágru Ar-Rukban 1.3.2019
Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
http://stat.mil.ru, www.vesti.ru. www.sana.sy, www.un.org