Anna Vaculíková: Chtěla bych se zasadit o rovné podmínky pro všechny občany Evropské unie

9. 3. 2019

Pětadvacetiletá Anna Vaculíková, kandidátka KSČM - Česká levice společně! do Evropského parlamentu, poskytla na palubě botelu Albatros, kde bylo neoficiální zahájení volební kampaně, rozhovor Parlamentním listům. V rozhovoru naše mladá kamioňačka z Jindříchova Hradce sdělila, že se chce zasadit o rovné podmínky pro všechny Evropany.

Živíte se jako kamioňačka. Jak moc je pro zástupkyni něžného pohlaví obtížné zvládnout to mnohatunové monstrum?

Tak každé to auto má to své, řekněme ruční brzda, motorová brzda a tak dále. Ta podstata věci, brzda, plyn, to je všude stejný. Navíc to jsou všechno automatické převodovky. Musím se ale přiznat, kdybych teď dostala, jak říkají řidiči kamionu vozům s manuálním řazením, auto s klackem, tak bych se pomalu ani nerozjela. Jsem rozmazlená z automatu.

Měla by mít Evropská unie jednotnou azylovou politiku?  Ptám se v souvislosti s migrační krizí a návrhem francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který čeští představitelé odmítli…

Já si hlavně myslím v souvislosti s migrací, že by se mělo pomáhat přímo v těch zemích, odkud ti lidé odcházejí. Ono, když už se sem dostanou, tak je pak těžké je nějak rozlišit. Mělo by se pracovat především tam, kde ten problém je a řešit jej tam. Jelikož ti lidé utíkají z nějakého důvodu. Mají se tam zřejmě špatně, nemají tam takové zdravotnictví a tak dále.

Proč by vás měli lidé volit? Proč by například na kandidátce měli kroužkovat speciálně vás?

Já si myslím, že říkat lidem, aby kroužkovali speciálně mě, je trochu sobecké. Myslím, že člověk by měl volit podle toho, co má v sobě a řídit se podle celkového programu strany. Člověk by si měl volit stranu, která mu je nejbližší.

Abych ale odpověděla přímo na otázku, když už tedy já bych chtěla hlas od toho voliče, tak bych se chtěla bych zasadit o rovné podmínky pro všechny občany Evropské unie. V ústavě Evropské unie se píše, že všichni občané EU mají mít stejné podmínky. A tak to prostě není. Mám na mysli pracovní podmínky a finnanční ohodnocení. Protože v této oblasti jsou strašně velké rozdíly. Když si porovnám cenu potravin u nás a v ostatních zemích v poměru k rozdílu mezi mzdami, tak ten rozdíl je hodně výrazný. Nenechmetotak.

Celý rozhovor najdete na stránkách Parlamentnilisty.cz - https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Mlada-kamionacka-kandidu...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Parlamentní listy