Kontroverzní vojenský pakt NATO slaví 70. let od svého založení

4. 4. 2019

V americkém Kongresu, na společném zasedání obou komor parlamentu, se ve středu dne 3.4.2019 sešli představitelé členských zemí vojenského paktu NATO, aby si společně připomněli 70. let od jeho založení.

Za Českou republiku se tohoto happeningu zúčastnil ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček /ČSSD/. Ten pak při příležitosti 70. výročí NATO ve Washingtonu promluvil na tzv. „Ministerském fóru“ Centra pro analýzu evropské politiky (CEPA), kde vyzdvihl význam a zásluhy NATO.

Účastníci oslavy v americkém Kongresu, v čele s americkým prezidentem Donaldem Trumpem si notovali nad tím, že se jedná o nejúspěšnější vojenský pakt v historii! Podle jakého kritéria to však hodnotili se nám nepodařilo zjistit.

Nepřehlédnutelnou skutečností je, že po celou dobu existence tohoto útočného vojenské patku jej provází evidentní rozpor mezi krásnými slovy „o západních demokratických hodnotách a o společné obraně“ a na druhé straně kontrast s „ošklivými činy NATO“, s jeho vojenskými agresemi a válečnými zločiny!

Snad nejvíce je to vidět v posledních 20-30 letech, kdy se v roce 1991 rozpadl tehdejší Sovětský svaz a USA se staly jedinou supervelmocí, která se rozhodla diktovat celému světu svou vůli všemi prostředky, včetně vojenských a to právě prostřednictvím NATO! Ať už to bylo vybombardování Jugoslávie v roce 1999 bez mandátu Rady bezpečnosti OSN. Následná vojenská agrese NATO proti Iráku pod falešnou záminkou vlastnění chemických zbraní hromadného ničení Irákem, přičemž v Iráku jsou po této vojenské agresi statisíce mrtvých nevinných lidí a Irák je dodnes rozvrácen (Zdroj. Lékaři bez hranic). V Iráku se rovněž jednalo o vojenskou agresi NATO proti členskému státu OSN bez mandátu RB OSN! Vybombardování a vyrabování Libye, nejbohatšího státu Afriky, se zavražděním vůdce Libye Muammara Kaddafího. Či vyzbrojení a všestranná podpora tzv. „Syrské exilové opozici“ (rozuměj nájemních žoldáků s radikálně islámským pohledem na svět a dobrodruhů z celého světa), aby se zbraní v ruce svrhli legální syrskou vládu a demokraticky zvoleného prezidenta Sýrie Bašára Assada. Po této „demoktatické podpoře NATO a USA teroristům“ se v Sýrii vede od roku 2012 největší současný válečný konflikt, kde jsou již desetitisíce mrtvých, miliony lidí na útěku v zahraničí a zničená infrastruktura země!

Je tedy co oslavovat!

O tom však na slavnostním zasedání k 70. výročí založení NATO nepadlo ani slovo! Ani v projevu ministra Petříčka.

Představitelé NATO se neumí podívat do zrcadla a na hroby jimi zavražděných lidí, aby si položili otázku, jestli je to skutečně to, co slovně deklarují! Bohužel, ani tzv. „svobodná media“, hlídací psi demokracie jim to zrcadlo neumí nastavit! Nebo nechtějí.

A tak jsme byli svědky poplácávání se navzájem po ramenou, objímání a potleskům ve stoje, při projevu generálního tajemníka NATO, který opět varoval před rozpínajícím se agresivním Ruskem a který vysílal hromy a výhrůžky na všechny světové strany. 

Jens Stoltenberg, současný generální tajemník NATO je prototypem úlisného politika, který bude za peníze říkat cokoliv! V dnešní funkci bude vyhrožovat neposlušným zemím a jejich vrcholným politikům a zastrašovat je. Zítra až nebude ve funkci obrátí minimálně o 90 stupňů a začne se kát, že to myslel jinak a začne se omlouvat za ty zločiny NATO! Není první generální tajemník NATO, který takto skončil, byl to Chavier Solana – španělský levicový socialista, který bombardoval v čele NATO Jugoslávii, nebo brit Robertson, a jiní.

Americký prezident Trump apeloval při této příležitosti na členské země, aby zvýšily rozpočty na zbrojení na 2% HDP o další miliardy. USA totiž využívají NATO k prosazování svých kořistných zájmů ve světě a mají to platit právě členské země NATO. Příkladem je nesmyslná válka v Afghanistánu, kde NATO v čele s USA vojensky působí již 17 let a výsledkem je pouze to, že se odsud vyváží více opia do světa. KSČM navrhuje místo na zbrojení tyto peníze směřovat na projekty pro lidi, do nemocnic, do školství, do bydlení pro mladé rodiny, do vědy!

KSČM upozorňuje českou veřejnost na skutečnost, že je to právě NATO a jeho harašení zbraněmi na státní hranici Ruska, kdo je největší současnou hrozbou pro světový mír!

KSČM považuje válečnické NATO za přežitek studené války, která už dávno skončila a je názoru, že by naše republika neměla být členem této kontroverzní militantní organizace. Že by naše republika měla dělat jinou zahraniční politiku. Mírovou politiku, politiku spolupráce se všemi zeměmi na rovnoprávném vztahu a partnerství!

KSČM opakovaně upozorňuje, že ministr zahraničních věcí Petříček je nezpůsobilý vykonávat tuto ministerskou funkci a není schopen prosazovat v zahraniční politice české národní zájmy. Je jen poslušným realizátorem politiky západních agresivních velmocí. KSČM je názoru,  že by měl být okamžitě odvolán z této funkce!  

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM