Leze to jak z chlupaté deky

5. 4. 2019

Ačkoliv od návštěvy premiéra Andreje Babiše v Bílém domě uběhly již dva týdny, s prvními konkrétními výsledky jednání se občané České republiky seznamují až nyní, díky sdílnosti člena české delegace u prezidenta USA - náměstka ministra obrany Jakuba Landovského.

Pro daňové poplatníky přinášejí závěry jednání "na koberečku", formou medu a výhružek, "dobré" zprávy. Nejpodstatnější z nich je potvrzení našeho závazku vyčlenění dvou procent HDP na obranu do roku 2024, které ze značné části budou určeny na nákup vojenské techniky s ohledem na naše strategické partnery – myšleno USA. První vlaštovkou těchto lukrativních "investic" je nákup 12 vrtulníků v hodnotě až 12,5 miliardy korun americkými dodavateli.

Řečeno ústy Landovského "připravujeme se na válku dneška a je naší ambicí vyslat a půl roku udržet v zahraničních misích jednu brigádu čítající okolo tří tisíc vojáků".

Nákup vrtulníků se stává prvním darem České republiky pro pokračující válečné tažení NATO a další nákupy, zřejmě bez výběrového řízení, zůstávají jen otázkou času.

Vždyť podle Landovského nás Američané berou vážně. "Česká republika byla pro ně tak zajímavá, že ke stolu přišel nejen viceprezident Pence, ale i ministr energetiky nebo národní poradce pro bezpečnost Bolton." Pro mnohé naše občany spíše jen potvrzení, že ČR se stala vazalem USA s povinností účastnit se jejich válečných tažení.

Z tohoto ohledu je možné hodnotit i záměr na vybudování nové muniční základny v Česku, která má kromě Armády ČR sloužit i spojencům, kteří by v případě aliančních misí operovali z našeho území. Jinými slovy pokračování scénáře NATO k přípravě války na evropském území.

Je zřejmé, že dvacet let po vstupu ČR do NATO budeme i nadále vynakládat finanční prostředky na "provoz" armády, která bojuje za zájmy USA v Afghánistánu a dalších státech, a při obraně vlastní země se budeme spoléhat na "spojence".

Jak se k nám spojenci zachovali naposledy, jsme si připomněli při nedávném 80. výročí okupace nacistickým Německem!

Autor: 
Mgr. Miroslav Kavij, předseda Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Haló noviny, 27.3.2019