Filip: Zelenského teď čeká těžký úkol

22. 4. 2019

V nedělních ukrajinských prezidentských volbách drtivě zvítězil politický nováček, stand up komik a herec Volodymyr Zelenskyj (41). Vyplývá to ze sečtení 99 % hlasovacích lístků. Jeho soupeř, dosavadní proamerický a na neonacisty napojený pravicový prezident Petro Porošenko, porážku uznal.

"Gratuluji vítězi ukrajinských prezidentských voleb Volodymyru Zelenskému. Teď ho čeká těžký úkol, aby sen obyvatel Ukrajiny, který vyvolal jako představitel hlavní role seriálu Služebník lidu, byl schopen naplnit, aby to nezůstalo pohádkou pro dospělé, ale stalo se skutečností," napsal na twitteru Vojtěch Filip.

"Výrazný volební úspěch Zelenského je především důsledkem toho, že ukrajinští voliči hlasovali proti Petru Porošenkovi, který do druhého kola prezidentských voleb postoupil s pomocí rozsáhlých manipulací s pravidly voleb," uvedl v tiskové zprávě Filip. "Stalo se tak přesně to, na co jsme mimo jiné upozorňovali v souvislosti s nedávnou návštěvou ministra zahraničí, Petříčka na Ukrajině, totiž, že politika současné vlády Ukrajiny je nejenže nemorální, ale i v příkrém rozporu s přáním a očekáváním občanů Ukrajiny a česká diplomacie by jí neměla podporovat," dodal Filip.

Více v článku http://halonoviny.cz/articles/view/15450594522

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM