Jan Klán: "Charita za demokracii" - spolek, kterému vadí výsledky demokratických voleb

22. 4. 2019

Po delší době se opět ozvala iniciativa Milion chvilek pro demokracii, která svolává protest do hlavního města. Naposledy se tento spolek ozval na konci loňského roku (2018). O co ale skutečně jde? Jedná se o spolek, kterému vadí, jak dopadly demokratické volby. Ať už do Poslanecké sněmovny v roce 2017 nebo ty prezidentské. Primárně spolek bojuje proti dvěma ikonám: Andreji Babišovi a Miloši Zemanovi. Obě dvě ikony, dle jejich názoru, ohrožují fungování demokracie a to přes to, že byli tito pánové zvoleni v demokratických volbách na základě rozhodnutí voličů, kteří přišli k volbám. Tentokrát tomuto spolku vadí výměna ministrů ve vládě Andreje Babiše, což je ale výsostné právo předsedy vlády. Svolává proto demonstraci a po sociálních sítích se šíří pozvánka jako lavina. Termín je také známý. Bude se opět demonstrovat a skandovat: demisi! Má ale „ulice“ právo požadovat demisi po někom, kdo byl zvolen v demokratických volbách? Jistě mi dáte za pravdu, že na ulici a v davu můžete provolávat, co chcete. Jenže si musíme řádně rozklíčovat, kdo vlastně stojí za výše uvedeným spolkem.

Jedná se o spolek nespokojených lidí, kteří jsou nespokojeni se současným stavem naší demokracie. Proto si oněch několik nespokojených tento spolek založilo, zapsalo a zřídilo transparentní účet. Poté požádalo několik bohatých lidí, korporací, společností, aby je sponzorovali. Když nahlédnete do transparentního účtu onoho spolku, tak zjistíte, že krom jednotlivců, přispívají na činnost i mnohé soukromé společnosti. Ve své podstatě je založena charita, kde se skládají lidé na to, aby ochránili českou demokracii. Prý je v ohrožení. K ochraně demokracie se navíc připojují nevládní neziskové organizace, které jsou rovněž horlivě dotovány soukromým kapitálem, případně Americkou ambasádou v Praze. Vše je k dohledání. Ostatně iniciátoři se tím nijak netají. Někteří lidé ale zatím stále neprozřeli nebo mnohdy ani nechtějí prozřít.

Ze všeho plyne, že se mnozí nespokojili (a nikdy nespokojí) s výsledky demokratických voleb. Pomocí sociálních sítí se tito lidé snaží demokracii změnit na svoji demokracii (rozumějme opakovat volby do doby, než zvítězí jejich kandidát). Jako komparzisty (přesněji užitečné idioty) si k tomu všemu zvou dobrovolníky, kteří si za to ještě (dobrovolně v zájmu demokracie!) zaplatí. K demokratické společnosti samozřejmě patří možnost pořádat demonstrace a říkat, že jsem nespokojený, ale tohle je spíš pseudo demonstrace a za vším hledejme politické konkurenty Babiše a Zemana. Primárně se bojuje proti těmto dvěma (případně i dalším) politikům, ale neřeší se podstata problému: samotná eroze demokracie, kterou paradoxně charity za demokracii ještě více prohlubují. O složení parlamentu a o tom, kdo bude prezidentem, naštěstí nerozhoduje ulice, ale lidé ve volbách. Obráceně jsme to tady už jednou zažili přesně před 30 lety. Výsledky tehdejšího procesu se nám dnes dostavují v podobě nenápadného rozkládání nabyté svobody právě pomocí různých donátorů, dobrovolníků, kteří přispívají charitě za demokracii.

Autor: 
Jan KLÁN, předseda OV KSČM Kutná Hora a kandidát do Evropského parlamentu (KSČM – Česká levice společně!)