V. Filip: Politika pana Porošenka natolik znechutila občany, že ...

23. 4. 2019

Politika pana Porošenka natolik znechutila občany, že ve druhém kole prezidentských voleb přesvědčivě zvolili prezidentem Ukrajiny pana Zelenského. Stalo se tak přesně to, na co jsme mimo jiné upozorňovali v souvislosti s nedávnou návštěvou ministra zahraničí, pana Petříčka na Ukrajině, totiž, že politika současné vlády Ukrajiny je nejenže nemorální, ale i v příkrém rozporu s přáním a očekáváním občanů Ukrajiny a česká diplomacie by jí neměla podporovat.

Výrazný volební úspěch pana Zelenského je tak především důsledkem toho, že ukrajinští voliči hlasovali proti Petru Porošenkovi,

který do druhého kola prezidentských voleb postoupil s pomocí rozsáhlých manipulací s pravidly voleb. Výsledek prvního kola ovlivnilo i to, že se voleb nemohli zúčastnit obyvatelé částí Doněcka a Luganska, stejně tak, jako 2 500 000 ukrajinských emigrantů, kteří se nacházejí na území Ruské federace. Pokud by volby na Ukrajině proběhly v prvním kole čestně a demokraticky, v druhém kole bychom pravděpodobně byli svědky skutečné volby občanů mezi dvěma politickými alternativami, z nichž jedna by byla reprezentována panem Zelenským, druhá panem Bojko, který kandidoval s programem ukončení občanské války a obnovení vztahů s Ruskem.

V době, kdy na Ukrajině probíhala volební kampaň, Ukrajinská televize vysílala seriál „Služebník lidu“, ve kterém hrál hlavní roli právě pan Zelenský. Představoval obyčejného člověka, jež se stane prezidentem a přivede svojí zemi k blahobytu. Dnes na panu Zelenském leží obrovská odpovědnost: naplnit sen Ukrajinců o šťastné budoucnosti, kterou si lidé, žijící v této zemi, potýkající se od rozpadu Sovětského svazu s nekončícím úpadkem, zaslouží. Seriál „Služebník lidu“ byl pohádkou pro dospělé, které Ukrajinci uvěřili. Nám nezbývá, než jim popřát, aby se pohádka stala skutečností.

Krátil: jk

Celý článek zde:

Autor: 
Vojtěch Filip, 1. místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a předseda ÚV KSČM
Zdroj: 
KSČM