V Plzeňském kraji se uskutečnily oslavy 1. máje - Svátku práce, organizované KSČM

2. 5. 2019

Přinášíme reportáž z okresní oslavy 1. máje 2019 okresu Plzeň-jih ze Dnešic. Zde se konala tradiční oslava 1. máje od 14:00 v areálu Pod kaštany. Sešlo se zde 200 účastníků a to i přes původní obavy pořadatelů, vzhledem ke špatnému počasí, kdy chvilkami padal drobný déšť a bylo chladno. Průběh oslavy moderovala Hanka Hemzáčková, bývalá asistentka poslance Jiřího Valenty (KSČM), která je nyní na mateřské dovolené. Na oslavě byl přítomen i starosta obce Dnešice pan RSDr. Vlastimil Polák.

Jako hlavní řečník vystoupil současný europoslanec MUDr. Jiří Maštálka, který připomněl význam tohoto svátku, hovořil o složité situaci mladých nezaměstnaných v Evropě a v této souvislosti ocenil, že na dnešní oslavě Svátku práce je mnoho mladých lidí a rodičů s malými dětmi. V závěru svého vystoupení se také rozloučil s účastníky jako europoslanec, protože již v nových volbách do Evropské parlamentu nekandiduje. Poděkoval přítomným za 30 let podpory, kterou měl i v okrese Plzeň-jih a ve Dnešicích, kdy vykonával různé veřejné funkce, ať už jako poslanec Parlamentu ČR nebo europoslanec v Bruselu.  

Jako další řečník vystoupil jeho syn Mgr. Ivan Maštálka, který letos kandiduje za KSČM do Evropského parlamentu na kandidátce KSČM - Česká levice společně, a to na 12. místě. Ten vyzval přítomné k aktivní účasti ve volbách, které se konají 24. - 25.5.2019 a k tomu, aby dali svůj hlas této levicové kandidátce. Ve svém projevu řekl, že 1. máj už je jen náš svátek komunistů, jelikož ostatní strany i veřejnost ztratily povědomí o tom, proč tento svátek existuje a berou stávající práva jako samozřejmost, ale pro jejich získání předchozí generace musely vybojovat mnoho politických zápasů. Hovořil o tom, že lidé zapomínají a nově přicházejícím generacím mladých to není řečeno. Zapomínají co bylo za války, co bylo před rokem 1948, co bylo uděláno dobrého po roce 1948 do roku 1989. Nekriticky glorifikují dobu po roce 1989, dobu klausovského kapitalismu či dobu první republiky, kterou znají jen z filmů pro pamětníky. Nesmíme dopustit, aby se dějiny dělnického hnutí zdegradovaly jen do frází o frontách na banány, na toaletní papír a politické procesy. Tehdejší sociální problémy lidí před rokem 1989 nejsou nic proti dnešním statisícům nezaměstnaných na Pracovních úřadech, milionu lidí v exekuci, desítkám tisíc lidí, kteří žijí na ulicích a pod mosty. Politický zápas levice za důstojný život obyčejných lidí a za mír pokračuje!

KSČM podle něj neodchází do důchodu, nebo na hřbitov, ale nabírá druhý dech. Do strany přichází mladí lidé, je to sice po malých krůčcích, ale začíná se to dařit. Důkazem, že KSČM a česká levice na tom není tak špatně s mladými lidmi je, že ze 39 podaných kandidátních listin pro volby do Evropského parlamentu je kandidátka KSČM druhá nejmladší! V závěru svého vystoupení vyzval Ivan Maštálka přítomné k účasti ve volbách a k tomu, aby dali svůj hlas naší levicové kandidátce.

V kulturním programu v rámci oslav 1. máje vystoupil dětský soubor z mateřské školy ve Dnešicích. Soubor Dětského domova ze Staňkova a ženský soubor z Chotěšova, který si říká "BÁBIDOU". Všichni vystupující sklidili velký potlesk od přítomných a děti dostaly od europoslance Jiřího Maštálky malý dárek a skladkost. V programu oslav 1. máje byly i dětské hry pro ty nejmenší. (Viz fotogalerie níže).

Oslavy 1. máje 2019 se ve Dnešicích vydařily.

Fotogalerie

Moderátorka Mgr. Hanka Hemzáčková
Pohled na účastníky oslav 1. máje
Pohled na účastníky oslav 1. máje
Pohled na účastníky oslav 1. máje
MUDr. Jiří Maštálka - europoslanec při projevu k účastníkům oslav 1. máje
Europoslanec MUDr. Maštálka se svou asistentkou Zdeňkou Hornofovou
Mgr. Ivan Maštálka kandidát do Evropského parlamentu se připravuje k projevu
Mgr. Ivan Maštálka kandidát do Evropského parlamentu při projevu k účastníkům oslav 1. máje
Celý odpolední program byl prokládán hudbou Plzeňského dua
Vystoupení dětského souboru z Mateřské školy ve Dnešicích
Vystoupení dětského souboru z Mateřské školy ve Dnešicích
Dětský soubor z Dětského domova ve Staňkově
Taneční soubor z Dětského domova ve Staňkově při vystoupení
A zde si hrály děti
Ocenění pro nejšikovnější děcko
Další pracoviště, kde se děti učily chodit se zavázanýma očima podle vodícího provázku
Pohled na účastníky oslav 1. máje ve Dnešicích
Pohled na účastníky oslav 1. máje ve Dnešicích
Pohled na účastníky oslav 1. máje ve Dnešicích
Pohled na účastníky oslav 1. máje ve Dnešicích
Ženský soubor z Chotěšova - BÁBIDOU
Ženský soubor z Chotěšova - BÁBIDOU