Nenechme to tak znamená, že v Evropě, do které Česká republika vstupovala na základě referenda, musí být šance, aby lidé měli blíž k rozhodování, řekl Filip v Superdebatě

24. 5. 2019

Jak by lídři stran a hnutí v Poslanecké sněmovně řešili dvojí kvalitu potravin nebo problémy životního prostředí na úrovni Evropské unie? Česká televize ve čtvrtek 2. května odvysílala poslední ze tří velkých večerních debat před eurovolbami. Hosty byli kromě předsedy ÚV KSČM Vojtěcha Filipa také Andrej Babiš (ANO), Vít Rakušan (STAN), Jiří Pospíšil (TOP 09), Petr Fiala (ODS), Marek Výborný (KDU-ČSL), Ivan Bartoš (Piráti), Tomio Okamura (SPD) i Jan Hamáček (ČSSD). Diskusi moderovala Světlana Witowská. 

"Nenechme to tak znamená, že nemůžeme nechat ten stav, který v Evropské unii je. Nekompetentní Evropskou komisi, která nebyla schopna reagovat na migrační krizi, neschopnost komise řešit problémy občanů a jenom se utápět v podlézání nadnárodním korporacím, kteří chtějí v podstatě jenom svůj zisk na úkor například spotřebitelů. Nenechme to tak znamená, že v Evropě, do které Česká republika vstupovala na základě referenda, musí být šance, aby lidé měli blíž k rozhodování.

Jedny z velkých émat, která v programech stran dominují, je dvojí kvalita potravin. Evropský parlament se tématem zabýval už několikrát a naposledy schválil kompromisní úpravu, kterou však mnozí čeští politici kritizovali. Téma jako klíčovou otázku současné Unie vybrali také respondenti průzkumu pro Českou televizi. Dalším jsou rozdílné ceny mobilních dat.

"Jestliže nám zakázali pojmenovat rum a pomazánkové máslo, tak ať si každý výrobek, který má jinou kvalitu, jinak pojmenují. Pokud jde o data, je to stejné. Když začal roaming a my jsme ho chtěli zlevnit, tehdy Miroslav Ransdorf s tím začal, že není možné, aby jsme přes hranice platili víc, když operátora vlastní stejný vlastník, který je z Německa, z Holandska nebo z Velké Británie,“ řekl Filip.

V závěrečných prohlášeních, které měly občany vyzvat, aby přišli k volbám, se nejčastěji objevilo zdůrazňovaní jejich důležitosti. "Nenechte za sebe rozhodovat jiné, my do neoliberálního kartelu nepatříme," prohlásil Filip. 

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
Česká televize