M. Grebeníček: Místo dostatečné obrany extrémní zbrojení a války

5. 6. 2019

Jedním z argumentů papalášů, kteří prosazovali členství České republiky v Severoatlantické alianci, bylo tvrzení, že jde o ryze obranný pakt. Bohužel drze lhali. Už třetí desetiletí je NATO navzdory rozpadu bipolárního světa využíváno především k expanzi a postupně i k přímé a nepřímé účasti na agresích Spojených států a v jejich závěsu i k podpoře militaristických akcí a zájmů Velké Británie, Německa a Francie.

Jako velmi naivní nebo licoměrní podvodníci se brzy ukázali ti, kdo sice připouštěli, že jde o militaristické spolčení ne zrovna nejlepších mravů, ale namlouvali české veřejnosti, že alianční obrana bude prý efektivní a že i slabším členům zajistí bezpečí a Evropě mír. Bombardování Bělehradu, okupace Kosova i tažení NATO na východ rozptýlily veškeré iluze.

K 20. výročí členství České republiky v NATO nám takzvaná veřejnoprávní média »nestranně« nabídla obrazy oslav, pochvalné řeči a spokojené komentáře. Kritiky zato pomálu. A tak až koncem dubna ČTK nalila čistého vína zveřejněním strohých čísel Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru (SIPRI).

Údaje o nákladech na zbrojení za rok 2018, která SIPRI získal, jednoznačně vypovídají o tom, že politika Spojených států a Severoatlantické aliance není politikou míru a přiměřené, efektivní obrany, ale že jde o militaristickou tlupu vedoucí svou expanzí, pohrdáním normami mezinárodního práva a zbrojením Evropu i svět do pekel.

Jen samotné Spojené státy v roce 2018 zvýšily své zbrojní výdaje o 4,6 procenta na 649 miliard dolarů. Celkové výdaje všech 29 členských zemí NATO dohromady dosáhly loni 963 miliard dolarů, tedy 53 procent celosvětových výdajů na zbrojení! Pro srovnání – výdaje Ruské federace, vůči které se NATO vymezuje a vůči níž směřuje svou expanzi, činily jen 61,4 miliardy dolarů.

Když se tedy Donald Trump pod nejrůznějšími pohrůžkami dožaduje toho, aby členské státy NATO následovaly USA a podstatně zvyšovaly své zbrojní výdaje, je nutné jej ve světle strohých dat SIPRI považovat za velmi nebezpečného šílence. Jen planetární magor se může vydíráním údajných spojenců dožadovat dalšího horentního zvyšování zbrojních výdajů, namísto jejich zmražení a snížení, když jeho vláda vynakládá na zbrojení víc než třetinu všech celosvětových vojenských výdajů a takřka tolik jako osm následujících zemí ve světovém žebříčku zbrojení dohromady.

Tváří v tvář ekologickým rizikům a vážným sociálním problémům současného světa je zřejmé, že Spojené státy a papaláši a generalita NATO zločinně plýtvají veřejnými zdroji tolik potřebnými v ekonomice a sociální sféře. Extrémním zbrojením, expanzí a agresemi ohrožují přežití lidského rodu.

V té souvislosti nepovažuji vůbec za rozumný nápad předsedy vlády Andreje Babiše, aby pravomoc k nasazování našich vojenských sil v zahraničí dostala místo parlamentu vláda. A troufám si také tvrdit, že ve světle extrémních výdajů na zbrojení, které nyní vydávají v rozporu se zásadou přiměřenosti a obranné dostatečnosti Spojené státy a NATO jako celek, není rozumná ani česká přítomnost v Afghánistánu, ani navyšování výdajů ze státního rozpočtu na expediční síly, namísto efektivního zajišťování a posilování obrany území republiky.

Autor: 
Miroslav GREBENÍČEK, poslanec (KSČM)