Tisíc vojáků pro Polsko

19. 6. 2019

Návštěva prezidenta Trumpa byla v Polsku ukončena vyhlášením velké polské vstřícnosti. Tisíc amerických vojáků dostane novou základnu na polském území. Přestěhují se sem prý zčásti ti, kteří jsou zatím dislokováni v Německu. S nimi pochopitelně se přesunou i jejich rodiny a další civilní personál. Přijdou prý proto, aby »chránili Polsko před napadením z Ruska«. Takový přesun a i vybudování základny k plné spokojenosti jeho budoucích amerických obyvatel něco stojí. Polská vláda se však zavázala, že vše bude za polské peníze. Také u nás si Američané chtěli zřídit svou základnu. Pro odpor lidí ustoupili. Bylo to velké vítězství všech levicových seskupení u nás a ukázka velmi dobré práce komunistů, kteří byli jednou z hybných sil tohoto protestu. Dnes mají náhradu. I nás už mají sevřeny v kleštích, kdybychom přece jen se jednou chtěli odklonit od »americké demokracie«. Další z mocných amerických základen totiž uzavře prstenec, který pomalu svírá Rusko do kleští. Jenže Rusko není takové, jako bylo za Jelcina. Rusko je schopné se bránit.

Nevěřím ovšem, že poté už přes nás nebudou směřovat kolony amerických vojáků z Německa kamsi na východ. Jde totiž o propagandistický čin, akci pro zastrašování, i když se o tomto přesunu, jak jsme mohli slyšet docela nedávno, říkalo, že jde o akt, jenž má upevnit naši soudržnost a přesvědčit nás, naše občany, že se nemusíme nic bát, protože jsou tady oni. Proto si myslím, že premiér Babiš, jenž poté, co zablokovali dálnici, jim na chvíli zakázal průjezd, moc nezabodoval a brzy mu to někdo přičte k jeho dalším »hříchům«.

Tisíc vojáků s vražednou technikou je velká síla. Zvýší beze sporu napětí. Slib daný kdysi Gorbačovovi prezidentem Reaganem, že NATO se nebude rozšiřovat dále na východ, už sice byl vícekrát porušen, ale tentokrát se vojska Spojených států nejvíce přibližují ruským hranicím. Nejen pokud jde o Kaliningradskou oblast, od níž budou jen pár kilometrů. Také Moskva, Petrohrad jsou od východních hranic Polska jako na dlani. Naproti tomu Rusko žádnou základnu na dostřel od Washingtonu nemá.

Neměli bychom my všichni o této skutečnosti přemýšlet? Dějiny sice ukazují, že každá moc snažící se o světovládu skončila fiaskem. Padl Řím, zhroutila se říše Karla Velikého, sen o světovládnosti Hasburků, Napoleona s jeho záměry a i třetí říše. Ani Spojený státům se nepovede jinak. Jen do té doby mohou ve světě udělat mnoho zla.

Josef ŠENFELD, předseda OV KSČM Litoměřice

Autor: 
Josef ŠENFELD
Zdroj: 
halonoviny.cz