V Plzni se v pondělí, dne 24.6.2019 uskutečnilo řádné zasedání pléna KV KSČM

25. 6. 2019

Na programu jednání bylo:

• Závěrečné hodnocení výsledků voleb do Evropského parlamentu, které se konaly v termínu 24. – 25.5.2019. Úvodní slovo k tomuto bodu přednesl místopředseda KV KSČM s. Karel Kvit, zodpovědný za oblast voleb. K bodu bylo předloženo písemné hodnocení přípravy, průběhu a výsledků voleb do EP v Plzeňském kraji i na úrovni České republiky v roce 2019. K tomuto bodu proběhla široká diskuse. Hovořilo se o tom, co se KSČM povedlo a co se nepovedlo v těchto volbách. Dále se hovořilo o současné politické situaci ve společnosti po volbách do EP. O stupňujících se demonstracích proti premiérovi Babišovi a prezidentu Zemanovi a nebezpečně narůstající polarizaci společnosti, která ubírá hlasy KSČM ve volbách. Hovořilo se na téma připravovaného 30. výročí listopadových událostí roku 1989. O současné i možné budoucí situaci uvnitř ANO a v ČSSD na celostátní i krajské úrovni, ale i o situaci na levém spektru politických stran. O neobjektivním zpravodajství a tím i negativním působením veřejnoprávních medií na společnost. Prognózoval se vývoj politické situace ve společnosti do krajských voleb 2020, které se budou konat cca za rok a tři měsíce. Ke všem těmto tématům padaly návrhy, co by KSČM měla činit za kroky. Některé navrhované kroky se týkají kompetencí ÚV KSČM, který bude výsledky voleb do EP projednávat tuto sobotu 29.6.2019  na svém zasedání. 

• Dále byla projednána informace o průběhu Celostátní konference KSČM k přípravě nového programu KSČM, která se konala 8.6.2019 v Nymburku. Nový program KSČM by měl být poté přijat na XI. sjezdu KSČM v 04/2020. Členy pléna ústně o průběhu a výsledcích konference informoval předseda KV KSČM s. Kavij. Konference se zúčastnilo 262 delegátů, do diskuse bylo přihlášeno 38 diskutujících a bylo podáno 30 písemných návrhů Návrhové komisi konference na změny či zařazení do programu. Nový program strany nebyl touto konferencí schválen, v průběhu kampaně podzimních výročních členských schůzí ZO KSČM a okresních a krajských konferencí KSČM v roce 2020 se k němu budou vyjadřovat členové strany a delegáti konferencí KSČM.

• KV KSČM projednal a schválil kádrové návrhy do pracovních komisí za Pl KV KSČM pro přípravu obsahových dokumentů XI. sjezdu KSČM, který se bude konat v 04/2020. (Zde uvádíme všechny zástupce z Plzeňského kraje):

• Zpráva ÚV KSČM – zhodnocení činnosti včetně východisek – nominován s. Žáček Petr
• Organizační struktura a úpravy Stanov KSČM - nominován s. Šimánek Miloslav
• Ekonomika strany – nominována s. Hornofová Zdeňka
• Zahraniční politika KSČM - nominován s. Vladimír Sedláček
• Program strany – nominován poslanec za KSČM PhDr. Ing. Jiří Valenta

• Byla projednána zpráva o přípravě 7. ročníku Letního dětského tábora na chatě Kamzík na šumavském Špičáku, který organizuje OV KSČM Klatovy za finanční podpory KV KSČM ve dnech 29.6 – 7.7.2019. Tábora se zúčastní 24 dětí. Vše je připraveno k jeho zahájení.

 • Byly schváleny plány práce orgánů Plzeňského KV KSČM na II. pololetí roku 2019.

• Byl schválen skrutátor z Plzeňského KV KSČM na sobotní zasedání ÚV KSČM – Ing. Ladislava Kopalová.

• Byla projednána informace o činnosti klubu krajských zastupitelů zvolených za KSČM do zastupitelstva Plzeňského kraje a informace o aktuálních záležitostech, které se nyní řeší v kompetenci Plzeňského kraje.

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
Zasedání Plzeňského KV KSČM