Z cesty Daniela Pawlase do Pákistánu, kde navštívil také Terezu Hlůškovou ve vězení v Láhauru

29. 6. 2019

V tomto týdnu byli v rámci meziparlamentní skupiny přátel Pakistánu na návštěvě této země poslanci Daniel Pawlas (KSČM) a Michal Ratiborský (ANO). Součástí cesty byla také snaha navštívit uvězněnou Terezu Hlůškovou ve vězení v Láhauru a zjistit její aktuální stav.

Na otázku, z jakého důvodu navštívili uvězněnou Terezu H. ve věznici v Láhauru a jaký byl vlastně cíl jejich cesty do Pakistánu, Pawlas odpověděl:

"Jako předseda meziparlamentní skupiny přátel Pakistánu jsem ve spolupráci se zastupitelským úřadem Pakistánu v Praze dlouhodobě připravoval naší cestu, a to především z důvodu zlepšení partnerských vztahů s touto vice než 200 milionovou zemí, která má do budoucna obrovský ekonomický potenciál. Součástí cesty byla také snaha navštívit uvězněnou Terezu H. ve městě Láhaur.  Během návštěvy Pákistánu jsme s kolegou Ratiborským absolvovali velké množství politických a obchodních setkání v hlavním městě Islamabád a současně jsme se také snažili získat povolení k návštěvě Terezy ve vězení, což se ukázalo jako složitý a náročný proces. Naštěstí nám po přemístění do Láhauru velice pomohl guvernér provincie Panjab, kterého jsem požádal o povolení k návštěvě a my jsme ho na poslední chvíli získali.

Návštěva se uskutečnila ve čtvrtek a trvala zhruba 40 minut. Věznice i samotné setkání se slečnou Terezou byly příjemným překvapením, protože jsme měli před návštěvou obavy, které plynuly z informací z médií v České republice. Naštěstí se tyto obavy nepotvrdily a celé naše setkání proběhlo, s ohledem na situaci, v příjemném duchu. Zvláště chci upozornit na nepravdivé, lživé a zavádějící články bulvárního tisku, které poškozuji práva uvězněné Terezy H., která o nich vůbec nemá tušení a nemá se tak vůči těmto naprostým nesmyslům jak účinně bránit. Je otázkou čí zájmy bulvární tisk hájí, co tím sleduje a pro koho a na čí zadání tyto články píše. Ze znalosti případu a souvislostí, které jsou mi známé a nelze je veřejně prezentovat, se mohu důvodně domnívat, že pisatelé těchto článků poškozují uvězněnou Terezu H. a ať už tak činí nevědomě, nebo cíleně, zhoršují tak její pozici v soudním procesu.

Samotná návštěva proběhla v dobré atmosféře. Hovor probíhal tak, že vězněná Tereza H. byla dozorkyní přivedena nádvořím s krásně upravenou zahradou / o její údržbu se starají odsouzení vězni/ k oknu, ve kterém byla mříž a síť a po celou dobu hovoru stála dozorkyně vedle ní. Já a můj kolega Ratiborský jsme byli v místnosti na druhé straně, ve společnosti vězeňské služby. Naší velkou výhodou bylo to, že kromě nás tří nikdo nerozuměl česky, takže hovor mohl být veden v uvolněném duchu a dával záruku pravdivých údajů. Bylo pro nás příjemným překvapením, že vězněná Tereza si nikterak zásadně nestěžovala na podmínky ve vězení, potvrdila nám, že se k ní chovají slušně, nedochází k fyzickému ani psychickému násilí.  Obývá celu se starší spoluvězenkyní ze Srí Lanky a rozumějí si. Co ji však mrzí, je to, že by ráda četla, ale knižní fond je omezený a velmi zastaralý. Druhý problém, který ji trápí, je ten, že by chtěla mít stejnou možnost jako místní vězni občas si telefonovat s rodinou v České republice, ale toto je jí odpíráno, a to prý z důvodu drahých telefonních poplatků do ČR.

Co se týče viny, nebo neviny Terezy H., to je téma, které jsme také podrobně probírali, ale nechci do určité doby toto téma komentovat, s ohledem na probíhající odvolací řízení. Nicméně svým přístupem k této záležitosti si získala můj respekt a obdiv a je mi proto líto, jak její osobu média jednostranně a negativně prezentují a to v situaci, kdy byla v celé kauze odsouzena jenom ona sama a další desítky osob, které tyto věci organizují a bohatnou na nich, se svobodně procházejí a často si o nich myslíme, že jsou to důvěryhodné a vážené osoby. To, jak celou situaci vnímá, jak k ní přistupuje, jsem měl možnost ještě ten den večer sdělit guvernérovi Panjábu na soukromé společenské akci a ten přislíbil pomoc a dohled nad tímto případem a zároveň mě pověřil sdělit některé další informace a poselství rodičům Terezy H. Je pouze na jejím rozhodnutí, jaký zvolí další postup ve svém případu. Také jsem požádal pana guvernéra, zda by bylo možné něco učinit v záležitosti nedostatku knih a možnosti telefonních hovorů slečny Terezy s její rodinou.

Věříme s kolegou Ratiborským, že celá tato kauza je dostatečným mementem a varováním pro mladé lidi, aby si dali dobrý pozor, s kým se scházejí, co v životě činí, protože následky podobných špatných kroků bývají mnohdy nezvratné. Slečně Tereze společně upřímně přejeme pevnou víru a naději v brzký návrat do vlasti."

PSALI TAKÉ:

Mediální úsek ÚV KSČM