To, co zpracovali senátoři, je jejich vidění ústavního systému a vybírají jenom to, co se jim hodí, řekl na ČT Filip k žalobě na prezidenta

8. 7. 2019

Schůzka v Lánech skončila bez výsledku. Předseda ČSSD Jan Hamáček svolá mimořádné jednání předsednictva strany, protože prezident Miloš Zeman neřekl, že odvolá ministra kultury Antonína Staňka. „Ta situace nás samozřejmě netěší, protože do jisté míry se jedná o bytí a nebytí této vlády,“ řekl. Po setkání se Zemanem a premiérem Andrejem Babišem v Lánech uvedl, že má jasno a že není optimista. Senátoři zvažují žalobu na prezidenta. V pořadu Události, komentáře o tom diskutoval mj. předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip.

"Já jsem přesvědčen, že  velkou naději na úspěch ta žaloba nemá, protože si musíme uvědomit, že to, co zpracovali senátoři, je jejich vidění ústavního systému a vybírají jenom to, co se jim hodí. Prezident není automat na podpisy. Naše ústava je koncipována tak, že vyvolání mimořádných voleb je mnohem složitější než v kterémkoliv jiném ústavním systému. My se jich nebojíme, ale nemyslím si, že k nim dojde," řekl Filip.

Více v záznamu https://www.ceskatelevize.cz/porady/1096898594-udalosti-komentare/219411...

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM