Útok granátometem na budovu ukrajinské televize "112 Ukrajina"

15. 7. 2019

V noci na 13.7.2019 ukrajinští fašisté zaútočili granátometem na hlavní budovu ukrajinské televizní stanice „112 Ukrajina“, která se nachází přímo v centru Kyjeva, deset minut od rezidence prezidenta Ukrajiny. Vystřelený granát vybuchl na zdi budovy, asi jeden metr od okna redakce a poškodil reklamní poutač s názvem televize.

Vedení televize tak dostalo dostatečně důrazné varování (po ukrajinsky), aby zrušilo avizovanou premiéru dokumentárního filmu amerického režiséra Olivera Stone, který nese název „Nepovězená historie“ ("Нерассказанная история"). Oliver Stone je americký oscarový režisér v oblasti dokumentárního filmu.

Jedná se o jeho druhý dokumentární film věnovaný Ukrajině, kde se režiser Stone snaží odpovědět na to, kdo přivedl ukrajinské fašisty a nacionalisty k moci na Ukrajině a kdo rozpoutal válku na Donbasu!

Vedení televize se ihned po útoku obrátilo na ukrajinské státní orgány se žádostí o ochranu a zároveň se obrátilo o pomoc na mezinárodní novinářské organizace a velvyslanectví západních států na Ukrajině..

Tento dokumentární film Olivera Stone bude mít premiéru na ruské televizní stanici Rossija 24, dne 19.7.2019.

Útok již odsoudila OBSE.

Sledujeme také pozorně reakci českého Ministerstva zahraničních věcí v čele s ministrem Petříčkem, který před pár měsíci jel podpořit demokratizaci Ukrajiny před tamními prezidentskými volbami a který také nedávno pobýval na státní návštěvě v Gruzii. V obou zemích pohotově reagoval veřejnou kritikou na ruskou agresi na východě Ukrajiny i v Abcházii v Gruzii. Fašisty na Ukrajině ministr Petříček neviděl.
 
Právě před několika málo dny se náměstek ministra zahraničí pro řízení sekce bezpečnostní a multilaterální Martin Povejšil, v zastoupení ministra Petříčka, zúčastnil mezinárodní konference ke svobodě médií, která se konala v Londýně ve dnech 10. a 11. 7. 2019.  Konferenci uspořádali společně ministři zahraničních věcí Velké Británie a Kanady a účastnili se jí vedoucí představitelé přibližně stovky zemí, stejně jako stovky zástupců médií a občanské společnosti.

Zástupci přítomných vlád měli možnost se svým podpisem přihlásit k závazku společně usilovat o větší svobodu médií. „Global Pledge on Media Freedom „ obsahuje mj. závazek společně vystupovat proti porušování svobody médií, podporovat mezinárodní iniciativy zaměřené na svobodu médií a každoročně své závazky obnovovat. 

Tato mezinárodní konference však měla jednu temnou skvrnu na kráse, pořadatelé znemožnili účast na této mezinárodní konferenci zástupcům ruské státní televizní stanice „RT“ (Rossija Today) a  Sputnik, protože neinformují tak, jak by si pořadatelé představovali!

Česká republika údajně v rámci vystoupení náměstka Povejšila podtrhla význam podpory nezávislých médií a vyjádřila odhodlání pokračovat a dále posilovat své angažmá v této oblasti. V posledních letech MZV vydává na projekty českých nevládních organizací, zastupitelských úřadů i aktivity mezinárodních organizací posilující nezávislá média více než 25 milionů korun ročně. 

Závazek podporovat nezávislá média vyjádřila ČR i připojením se ke Global Pledge on Media Freedom, která byla na konferenci přijímána.

Přes všechny slovní deklarace a plamenné projevy o svobodě a podpoře nezávislých medií Černínský palác a jeho šéf ministr zahraničních věcí Petříček i jeho náměstek Povejšil k bezprecedentnímu útoku na ukrajinskou nezávislou televizi „112 Ukrajina“ mlčí!?

Autor: 
Mediální úsek Plzeňského KV KSČM
Zdroj: 
www.vesti.ua, www.vesti. ru, www.mzv.cz